Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πώς θα παίρνουμε φορολογική ενημερότητα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα παίρνουμε φορολογική ενημερότητα

Με απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων πάμε σε «κλιμακωτές χρεώσεις στην παρακράτηση εισπραττόμενης οφειλής, προκειμένου να εκδοθεί πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας». Στόχος κατά την ΑΑΔΕ είναι «η διόρθωση χρόνιων στρεβλώσεων, με γνώμονα τη διευκόλυνση των συναλλαγών για τις οποίες απαιτείται φορολογική ενημερότητα, τη μεταχείριση των φορολογουμένων με διαφάνεια και την ταυτόχρονη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου». […]

Με απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων πάμε σε «κλιμακωτές χρεώσεις στην παρακράτηση εισπραττόμενης οφειλής, προκειμένου να εκδοθεί πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας».

Στόχος κατά την ΑΑΔΕ είναι «η διόρθωση χρόνιων στρεβλώσεων, με γνώμονα τη διευκόλυνση των συναλλαγών για τις οποίες απαιτείται φορολογική ενημερότητα, τη μεταχείριση των φορολογουμένων με διαφάνεια και την ταυτόχρονη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου».

Κατά την ΑΑΔΕ, με τον νέο τρόπο έκδοσης επιβραβεύονται και διευκολύνονται στις συναλλαγές τους οι συνεπείς, οι οποίοι τηρούν τις ρυθμίσεις των οφειλών τους ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετείται η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών.

Με τη νέα απόφαση μειώνεται ο αριθμός των δόσεων ρύθμισης, των οποίων δεν μπορεί να υπολείπεται το ποσό παρακράτησης, από τρεις ή πέντε δόσεις, για εναπομένουσες δόσεις λιγότερες ή περισσότερες των δώδεκα, κατά περίπτωση, σε δύο ή τέσσερις δόσεις ρύθμισης, αντίστοιχα.

Με σκοπό τη διευκόλυνση της ταμειακής ρευστότητας των οφειλετών που εισπράττουν περιοδικές απαιτήσεις, στις περιπτώσεις αυτές η παρακράτηση ορίζεται σε ποσοστό 10%, ενώ για εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή άνω των 5.000 ευρώ τίθεται ελάχιστο ποσό παρακράτησης ίσο με μία δόση και για εναπομένουσα οφειλή άνω των 20.000 ευρώ ελάχιστο ποσό παρακράτησης ίσο με δύο δόσεις ρύθμισης.

Κατά την έκδοση βεβαίωσης οφειλής (που επέχει θέση αποδεικτικού ενημερότητας) για την πώληση ακινήτου, στην περίπτωση όπου το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, η διασφάλιση της οφειλής περιορίζεται στη διαφορά ανάμεσα στο τίμημα και την αντικειμενική αξία. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι συναλλαγές επί ακινήτων φορολογούμενων, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή ταμειακή θέση και οι οφειλές τους δεν εξοφλούνται πλήρως με το τίμημα, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών.

Όλα αυτά καθώς οι Έλληνες δυσκολεύονται πολύ στην πληρωμή φόρων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις