Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Πώς η διάσειση προκαλεί… τρομώδη παράλυση
ΥΓΕΙΑ

Πώς η διάσειση προκαλεί… τρομώδη παράλυση

Ακόμα και μια μόνο διάσειση στο κεφάλι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για Πάρκινσον. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, οι άνθρωποι που έχουν πάθει ακόμη και μία μόνο ελαφριά διάσειση λόγω κάποιου τραυματισμού στο κεφάλι κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν τη νόσο Πάρκινσον. Η νόσος του Πάρκινσον (ΝΠ), γνωστή και ως ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής παρκινσονισμός ή τρομώδης παράλυση, είναι μια εκφυλιστική διαταραχή […]

Ακόμα και μια μόνο διάσειση στο κεφάλι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για Πάρκινσον.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, οι άνθρωποι που έχουν πάθει ακόμη και μία μόνο ελαφριά διάσειση λόγω κάποιου τραυματισμού στο κεφάλι κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν τη νόσο Πάρκινσον.

Η νόσος του Πάρκινσον (ΝΠ), γνωστή και ως ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής παρκινσονισμός ή τρομώδης παράλυση, είναι μια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Διαβάστε ακόμα

Οι 7 + 1 τροφές που… προσφέρουν καλή υγεία

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης Πάρκινσον ήταν κατά μέσο όρο 71% περισσότερες για όσους είχαν πάθει διάσειση και τραυματισμό στο κεφάλι οποιουδήποτε βαθμού σοβαρότητας.

Για περιστατικά ήπιας μορφής (με απώλεια συνείδησης έως 30 λεπτά ή με αμνησία έως 24 ώρες) ο κίνδυνος Πάρκινσον ήταν αυξημένος κατά 56%.

Για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις (με απώλεια συνείδησης πάνω από 30 λεπτά ή αμνησία πάνω από μία μέρα) ο κίνδυνος ήταν 83% αυξημένος, σε σχέση με όσους δεν είχαν ανάλογα χτυπήματα στο κεφάλι.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου το 40% των ενηλίκων είχε κάποια στιγμή κάποιο τραυματισμό στο κεφάλι, τα ευρήματα της μελέτης είναι σίγουρα ανησυχητικά», εξέφρασε η ερευνήτρια δρ Ράκελ Γκάρτνερ, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις