Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Πρώτη κατοικία 2019: Συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζιτών για το νέο πλαίσιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη κατοικία 2019: Συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζιτών για το νέο πλαίσιο

Πρώτη κατοικία 2019: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη κυβέρνησης- τραπεζιτών στο Μαξίμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, ωστόσο υπάρχει δρόμος ακόμη Το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, με διάρκεια προστασίας ενός έτους έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση. Περίπου 155 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις για τον νόμο Κατσέλη θα εξεταστούν από τη νέα πλατφόρμα με τα […]

Πρώτη κατοικία 2019

Πρώτη κατοικία 2019: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη κυβέρνησης- τραπεζιτών στο Μαξίμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, ωστόσο υπάρχει δρόμος ακόμη

Το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, με διάρκεια προστασίας ενός έτους έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση.

Περίπου 155 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις για τον νόμο Κατσέλη θα εξεταστούν από τη νέα πλατφόρμα με τα παλιά κριτήρια για το εάν πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας.

«Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Οι τράπεζες αποδέχθηκαν υψηλότερα όρια προστασίας και τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας για όσους έχουν κάνει ήδη αίτηση για το νόμο Κατσέλη.

Ωστόσο απέσπασαν τη δέσμευση της κυβέρνησης πως το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας θα εφαρμοστεί μόνον για ένα έτος.

Επίσης, θα μπουν ασφαλιστικές δικλίδες, που θα μπλοκάρουν τη δυνατότητα ανακοπής των πλειστηριασμών με προσφυγή στα Ειρηνοδικεία.

Θα τροποποιηθεί και η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να συμπιέζουν τις τιμές των ακινήτων τους προκειμένου να τυγχάνουν δικαστικής προστασίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για old door

Πρώτη κατοικία: Εισοδηματικά κριτήρια

Αυτό που αναμένεται πλέον είναι το τελικό νομοσχέδιο για να ξεκαθαρίσουν τα όρια υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας.

Την περασμένη Πέμπτη οι δύο πλευρές κατέληξαν, στο διάδοχο του νόμου Κατσέλη, βάσει του οποίου το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας μέχρι το οποίο θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία απ’ όλα τα επαχθή μέτρα θα ανέρχεται στα 250.000 ευρώ.

Το όριο αυτό θα συνδυάζεται υποχρεωτικά και με το ύψος του δανεισμού, το οποίο προσδιορίζεται στα 130.000 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται και «κούρεμα» του δανείου υπό προϋποθέσεις.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είχαν τοποθετηθεί στα 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στα 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο έως τα τρία. Δηλαδή οικογένεια με τρία παιδιά θα καλύπτονταν για εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ.

Εάν ισχύσουν τα όρια του νόμου Κατσέλη, όπως ανέφεραν πηγές με γνώση των σημερινών αποφάσεων, τότε οικογένεια με τρία παιδιά θα καλύπτεται για εισόδημα μέχρι 40.800 ευρώ.

Αποτέλεσμα εικόνας για old door

Δύο νέα θέματα έθεσαν οι τράπεζες

Στο τραπέζι, τέθηκαν από τις τράπεζες δύο νέα θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τις «γκρίζες» ζώνες της δικαστικής προστασίας που θα παραμείνει ενεργή και μετά το τέλος Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των τραπεζών τόνισαν πως:

Θα πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες, που να μπλοκάρουν τη δυνατότητα ανακοπής των πλειστηριασμών με μια απλή προσφυγή στα Ειρηνοδικεία.

Θα πρέπει να αλλάξει και η διάταξη που δίνει την δυνατότητα στους δανειολήπτες να συμπιέζουν τις τιμές των ακινήτων τους προκειμένου να τυγχάνουν δικαστικής προστασίας.

Δείτε ακόμη:

πλειστηριασμοί

Έρχονται πλειστηριασμοί εκατομμυρίων – Στο «σφυρί» πάνω από 30.000 ακίνητα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις