Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Πρώτη κατοικία: Αυτός είναι ο αντικαταστάτης του νόμου Κατσέλη – Στα 120.000 ευρώ το όριο προστασίας
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Πρώτη κατοικία: Αυτός είναι ο αντικαταστάτης του νόμου Κατσέλη – Στα 120.000 ευρώ το όριο προστασίας

Πρώτη κατοικία: Αυτός είναι ο αντικαταστάτης του νόμου Κατσέλη – Στα 120.000 ευρώ το όριο προστασίας Σε θετικό κλίμα αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των διοικήσεων των τραπεζών για το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη. Η συζήτηση κράτησε περίπου δύο ώρες και δεν […]

Πρώτη κατοικία

unsplash

Πρώτη κατοικία: Αυτός είναι ο αντικαταστάτης του νόμου Κατσέλη – Στα 120.000 ευρώ το όριο προστασίας

Σε θετικό κλίμα αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των διοικήσεων των τραπεζών για το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.

Η συζήτηση κράτησε περίπου δύο ώρες και δεν μετείχε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί η διαπραγμάτευση για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας να ήταν πιο παραγωγική από ό,τι τις προηγούμενες φορές, ωστόσο δεν βρέθηκε κοινό έδαφος σε όλα τα ζητήματα.

Αν και στις 28 Φεβρουαρίου εκπνέει το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως έως τότε υπάρχει χρόνος για μια καλή συμφωνία.

Η βασική πρόταση που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης προβλέπει ότι:

– Η αντικειμενική αξία για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας τοποθετείται στα 120.000 ευρώ και το εισόδημά των δικαιούχων έως τα 20.000 ευρώ. Εκτός από τα στεγαστικά, στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μπορούν να ενταχθούν και επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Στο νέο πλαίσιο προστασίας θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής ιδιότητάς τους.

-Το «κούρεμα», η επιμήκυνση και η ρύθμιση του δανείου θα αποφασίζονται από την τράπεζα και τον δανειολήπτη, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας που είναι σε ισχύ.

Ωστόσο, το «κούρεμα», όπου αποφασίζεται, θα γίνεται στο τέλος της διάρκειας του δανείου, κι αφού θα καταβάλλονται οι δόσεις. Το επιτόκιο του ρυθμισμένου δανείου θα έχει ως βάση το Euribor συν 150–200 μονάδες βάσης.

Τόσο η πλευρά των τραπεζιτών όσο και των πολιτικών απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πιθανό να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση αν οι εκκρεμότητες δεν διευθετηθούν. Ωστόσο, θεωρείται πιθανή μια νέα παράταση του νόμου με πηγές να εκτιμούν πως θα υπάρξει κείμενο νόμου το οποίο θα προωθηθεί στη βουλή προς ψήφιση πριν το τέλος Φεβρουαρίου.

Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι τελικά κυβέρνηση και τραπεζίτες θα συγκλίνουν με όρους που δεν θα προκαλέσουν αναταράξεις τόσο σε σχέση με τους θεσμούς όσο και με τις τράπεζες.

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος και ο πρόεδρος της ΕΕΤ Ν. Καραμούζης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ.κ. Β.Ψάλτης, Χ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας και Π. Μυλωνάς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις