Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πομπέο: “Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να υπονομεύσει τις Δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο”
ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο: “Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να υπονομεύσει τις Δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο”

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τον απειλή για τη Δημοκρατία και την ελευθερία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, στη δεύτερη στάση της περιοδείας του στην Ευρώπη, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εγείρει απειλή για τις Δημοκρατίες σε όλο […]

Πομπέο: "Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να υπονομεύσει Δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο"

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τον απειλή για τη Δημοκρατία και την ελευθερία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, στη δεύτερη στάση της περιοδείας του στην Ευρώπη, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εγείρει απειλή για τις Δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, τόνισε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να δώσει νέα πνοή στις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις στην Κεντρική Ευρώπη.

Των δηλώσεων του Πομπέο είχαν προηγηθεί οι προειδοποιήσεις του χθες από την Βουδαπέστη, όπου και κάλεσε την Ουγγαρία να μην επιτρέψει στη Μόσχα «να προκαλέσει διχόνοια» στους Δυτικούς.

“Η Ρωσία προσπαθεί να υπονομεύσει την ελευθερία σας”

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να υπονομεύει Δημοκρατίες σε όλον τον κόσμο. Μην αυταπατάστε!

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό», είπε ο Πομπέο σε ομιλία του σε φοιτητές δημοσιογραφίας στην σλοβακική πρωτεύουσα.

Επιπλέον, προειδοποίησε τους Σλοβάκους για «την ανάγκη περιφρούρησης ενάντια σε οικονομικά και άλλα μέσα που αναπτύσσει η Κίνα για να δημιουργήσει εξαρτήσεις και να χειραγωγήσει το πολιτικό [τους] σύστημα».

Συμπλήρωσε ότι οι Σλοβάκοι, τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, θα πρέπει να αναγνωρίζουν την «ρωσική επιθετικότητα» για την υπονόμευση της ελευθερίας τους.

Η Αμερική επιστρέφει στη Σλοβακία

Επιδιώκοντας να τονίσει τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην πτώση του κομμουνισμού, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε στον πρόεδρο της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα ότι ήταν «μεγάλο το χρονικό διάστημα που η Αμερική δεν είχε έντονη εμπλοκή εδώ».

Με τον τρόπο αυτό έκανε μνεία στο γεγονός ότι η επίσκεψή του αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη Σλοβακία έπειτα από 14 χρόνια.

«Επιστρέψαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Συμβολική επίσκεψη σε μνημείο νεκρών του Κομμουνισμού

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνομίλησε με πέντε πρώην πολιτικούς κρατουμένους του κομμουνιστικού καθεστώτος μπροστά στο μνημείο Πύλη Ελευθερίας, στα σύνορα με την Αυστρία.

Πρόκειται για το σημείο όπου σκοτώθηκαν 400 άνθρωποι από το 1945 έως το 1989, στις προσπάθειές τους να διασχίσουν τα σύνορα για να διαφύγουν από την πρώην Τσεχοσλοβακία.

«Όπου υπήρχαν συρματοπλέγματα και ένοπλοι φρουροί, σήμερα, άνθρωποι, προϊόντα και πληροφορίες περνούν ελεύθερα» δήλωσε ο Πομπέο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βρεθεί πλάι στον λαό της Σλοβακίας ως φίλοι και συνεργάτες τα τελευταία 30 χρόνια, και θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε αυτό για τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε.

Ο Σλοβάκος πρόεδρος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «σημαντικός εταίρος και σύμμαχος».

Ανησυχία για την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την ενεργειακή εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τη Ρωσία.

Η Σλοβακία, που επί το πλείστον εξοπλίζεται με ρωσικά όπλα, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα προχωρήσει στην αγορά 14 αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-16.

Ο Πομπέο θα επισκεφθεί αύριο στην Πολωνία,όπου θα πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη για την επιρροή του Ιράν στην Μέση Ανατολή και έπειτα θα μεταβεί στο Βέλγιο και την Ισλανδία, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής του περιοδείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις