Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Ποια ζωική πρωτεΐνη να επιλέξεις για τα σνακ σου
ΥΓΕΙΑ

Ποια ζωική πρωτεΐνη να επιλέξεις για τα σνακ σου

Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής και εύκολη επιλογή για σνακ.  Αν και η μπορεί να ληφθεί από μια ποικιλία πηγών, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι από τις πιο δημοφιλείς τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες.  Πρωτεΐνη σε λευκό κρέας  Το μεγαλύτερο μέρος του λευκού κρέατος σε κοτόπουλο και γαλοπούλα είναι από τα στήθη […]

Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής και εύκολη επιλογή για σνακ. 

Αν και η μπορεί να ληφθεί από μια ποικιλία πηγών, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι από τις πιο δημοφιλείς τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. 

Πρωτεΐνη σε λευκό κρέας 

Το μεγαλύτερο μέρος του λευκού κρέατος σε κοτόπουλο και γαλοπούλα είναι από τα στήθη και τις φτερούγες. 

Το χρώμα εμφανίζεται πιο λευκό σε σύγκριση με τα πιο σκούρα μέρη των πουλερικών λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας της πρωτεΐνης μυοσφαιρίνης. Η μυοσφαιρίνη μεταφέρει και αποθηκεύει οξυγόνο εντός του μυός και είναι υπεύθυνη για την κοκκινωπή-καφέ απόχρωση των πιο σκουρόχρωμων τεμαχίων κρέατος. 

Κρέας από το στήθος 

Το κρέας από το στήθος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια πουλερικών. Πρώτη επιλογή για όσους αγαπούν τη γυμναστική.

Επίσης, οι διαιτολόγοι το εκθειάζουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και της χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. 

Μία  σύγκριση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ανά 28 γραμμάρια ψητού στήθους : 

Στήθος κοτόπουλου: 9 γραμμάρια 

Στήθος γαλοπούλας: 8 γραμμάρια 

Το κοτόπουλο παίρνει την πρωτιά με ένα γραμμάριο πρωτεΐνης περισσότερο από  τη γαλοπούλα ανά 28 γραμμάρια κρέατος. Ωστόσο, από άποψη διατροφής, αυτή η διαφορά είναι αμελητέα. Είτε η επιλογή θα ήταν μια καλή πρωτεϊνική ώθηση για ένα γεύμα. 

Κρέας φτερούγας 

Το λευκό κρέας από τα φτερά του κοτόπουλου και της γαλοπούλας είναι πολύ διατροφικά παρόμοιο με το κρέας του στήθους. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ειδικότερα, είναι σχεδόν η ίδια και για τα δύο πτηνά σε σύγκριση με το κρέας του στήθους. 

Τόσο το κοτόπουλο όσο και το κρέας φτερούγων γαλοπούλας παρέχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης ανά 28 γραμμάρια-9 γραμμάρια πρωτεΐνης. 

Πρωτεΐνη στο σκούρο κρέας 

Ο όρος “σκούρο” χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα κομμάτια κρέατος που έχουν κοκκινωπό-καφέ χρώμα. 

Το σκούρο κρέας συνήθως βρίσκεται σε πιο ενεργές μυϊκές ομάδες, όπως τα πόδια και οι μηροί κοτόπουλου και γαλοπούλας. 

Ποιο είναι πιο υγιεινό 

Τόσο το κοτόπουλο όσο και η γαλοπούλα παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και μπορούν να αποτελέσουν υγιές συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής.  

Αλλά λάβετε υπόψη ότι πάρα πολλά από τα μεμονωμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας. 

Η ενσωμάτωση μέτριων ποσοτήτων κοτόπουλου ή γαλοπούλας στη διατροφή σας μπορεί να είναι  υγιής τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνες. 

Αποφασίστε ποια επιλογή μπορεί να ικανοποιήσει καλύτερα τις προσωπικές σας ανάγκες διατροφής και τους στόχους υγείας. Το συνολικό περιεχόμενο διατροφής πρέπει να εξεταστεί παράλληλα με τις πρωτεΐνες. 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις