Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Πλιάτσικο στην Αφρίν, που θυμίζει ISIS – Απειλεί και το Ιράκ ο Ερντογάν (pics)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλιάτσικο στην Αφρίν, που θυμίζει ISIS – Απειλεί και το Ιράκ ο Ερντογάν (pics)

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και σε άλλες κουρδικές περιοχές, στη Συρία και το Ιράκ αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης και το πρακτορείο AFP. Όπως φέρεται να είπε, οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν από την πόλη Sinjar του Ιράκ. Σύμφωνα με την Σαμπάχ, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ήδη από την ιρακινή κυβέρνηση να καθαρίσει […]

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και σε άλλες κουρδικές περιοχές, στη Συρία και το Ιράκ αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης και το πρακτορείο AFP.

Όπως φέρεται να είπε, οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν από την πόλη Sinjar του Ιράκ. Σύμφωνα με την Σαμπάχ, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ήδη από την ιρακινή κυβέρνηση να καθαρίσει τους Κούρδους αντάρτες του PKK, που θεωρεί τρομοκράτες.

Διαφορετικά, φέρεται να προειδοποίησε ο Ερντογάν, θα ξεκινήσει ο ίδιος επιχείρηση σύντομα εναντίον των ανταρτών στο Ιράκ. Επίσης θα κινηθεί εναντίον των πόλεων Minbaj, Qamishlo, Kobani kai Shingal.

Οι Κούρδοι της Αφρίν, απαντούν στον Ερντογάν

Η Τουρκία δεν θα μείνει στο Αφρίν

Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα παραμείνουν στο Αφρίν και θα αφήσουν την περιοχή σε “αυτούς που τους ανήκει πραγματικά”, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Ο Μποζντάγ πρόσθεσε επίσης μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία μείωσε σημαντικά τις απειλές στα σύνορά της μετά την κατάληψη της πόλης Αφρίν στην Συρία.

Η Άγκυρα, σημείωσε εξάλλου, συγκέντρωσε “τα περισσότερα” από τα όπλα που είχαν δοθεί στους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού από τις ΗΠΑ και διευκρίνισε ότι αυτοί άφησαν πίσω τα όπλα τους όταν εγκατέλειψαν την πόλη.

Την ίδια ώρα Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι περισσότεροι από 200.000 από τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από την Αφρίν εξαιτίας της υπό τουρκική ηγεσία επίθεσης στην πόλη αυτή δεν έχουν καταφύγιο ούτε πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό στις γύρω περιοχές και χρήζουν βοήθειας.

“Αυτοί που έχουν αυτοκίνητα κοιμούνται σε αυτά, αυτοί που δεν έχουν κοιμούνται κάτω από τα δέντρα μαζί με τα παιδιά τους”, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο Χέβι Μουστάφα, υψηλόβαθμο στέλεχος της κουρδικής πολιτικής αρχής στην περιοχή της Αφρίν.

Οι τουρκικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από συριακές ανταρτικές οργανώσεις εισέβαλαν στην πόλη Αφρίν χθες και ύψωσαν την σημαία τους στο κέντρο της πόλης, δηλώνοντας ότι έχουν πλέον υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη αυτή έπειτα από εκστρατεία διάρκειας οκτώ εβδομάδων που πραγματοποίησαν για την εκδίωξη από εκεί των Κούρδων μαχητών της YPG.

Οι Τούρκοι υψώνουν την σημαία τους στην Αφρίν (vid)

Στο έλεος λεηλασιών και καταστροφών

Οι δυνάμεις που κατέλαβαν την Κυριακή τον έλεγχο της πόλης άρπαξαν και κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους, έχοντας εκδιώξει τους Κούρδους από την περιοχή.

Οι πηγές που επικαλείται το AFP κάνουν λόγο για φθορές σε δημόσια περιουσία, αλλά λεηλασίες σε πλήθος αγαθών, από κοσμήματα και ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι κουβέρτες και κονσέρβες, τα οποία μάλιστα μεταφέρθηκαν οργανωμένα με φορτηγά εκτός πόλης.

«Λεηλατούν σπίτια, πυρπολούν κτίρια, καταστρέφουν θρησκευτικά αγάλματα, όπως έκανε το Ισλαμικό Κράτος παλαιότερα στις περιοχές που καταλάμβανε», δήλωσε ο Μπρόσικ αλ Χασάκε, εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που βρίσκεται στην περιοχή του Αφρίν.

«Η λεηλασία και η κλοπή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αποτελούν έγκλημα», κατήγγειλε από την πλευρά του μέσω Twitter o Μοχάμεντ Αλούς της οργάνωσης των Σύρων ανταρτών Τζάις αλ Ισλάμ.

Σημειώνεται ότι το Αφρίν, στο οποίο από χθες κυματίζει η τουρκική σημαία, έχουν εγκαταλείψει περισσότεροι από 350.000 κάτοικοι από τις αρχές του χρόνου, οπότε και ξεκίνησε η τουρκική επιχείρηση.

«Οι πρόσφυγες από την Αφρίν είναι σε απόγνωση», δήλωσε ο αλ Χασάκε αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κατάσταση, επισημαίνοντας ότι πολλοί άνθρωποι χρειάστηκε να μείνουν στο ύπαιθρο στη διάρκεια της νύκτας παρά το κρύο.

Επτά άμαχοι από έκρηξη βόμβας

Επτά άμαχοι και τέσσερα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού σκοτώθηκαν όταν εξερράγη βόμβα στη διάρκεια της νύκτας σε τετραώροφο κτίριο, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Η έκρηξη σημειώθηκε αφού Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία και οι τουρκικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη την Κυριακή, θέτοντάς την υπό τον πλήρη έλεγχό τους έπειτα από μια εκστρατεία οκτώ εβδομάδων που έχει στόχο να εκδιώξει την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού από την περιοχή.

Σύμφωνα με το Anadolu, η βόμβα, την οποία είχαν τοποθετήσει τρομοκράτες, εξερράγη την ώρα που Σύροι μαχητές διεξήγαγαν έρευνα στο κτίριο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις