Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Πλανητάριο: «To φάντασμα του Σύμπαντος»
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πλανητάριο: «To φάντασμα του Σύμπαντος»

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο προσκαλεί το κοινό σε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση με δωρεάν είσοδο.  Στον τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου θα προβληθεί «To φάντασμα του Σύμπαντος: Το κυνήγι της σκοτεινής ύλης». Πρόκειται για μία εντυπωσιακή ψηφιακή παράσταση που επιχειρεί κάτι εξαιρετικά δύσκολο: να «οπτικοποιήσει» την σκοτεινή ύλη, που είναι αόρατη και έχει ανιχνευτεί μόνο από την […]

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο προσκαλεί το κοινό σε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση με δωρεάν είσοδο.  Στον τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου θα προβληθεί «To φάντασμα του Σύμπαντος: Το κυνήγι της σκοτεινής ύλης».

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή ψηφιακή παράσταση που επιχειρεί κάτι εξαιρετικά δύσκολο: να «οπτικοποιήσει» την σκοτεινή ύλη, που είναι αόρατη και έχει ανιχνευτεί μόνο από την βαρυτική της επίδραση.

«Βιοτεχνία Υαλικών» στο «Βρυσάκι»

Η παράσταση είναι ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο και παρουσιάζει τη συναρπαστική ιστορία της σκοτεινής ύλης.

Ξεκινώντας από το πώς ενδεχομένως δημιουργήθηκε στις πρώτες στιγμές της εξέλιξης του Σύμπαντος, η παράσταση παρουσιάζει ορισμένες από τις αποδείξεις που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι σήμερα για την ύπαρξή της, και εστιάζει στις προσπάθειες των επιστημόνων να ταυτοποιήσουν τα σωματίδια που την απαρτίζουν, με πειράματα που διεξάγονται στον Μεγάλο Ανδρονικό Επιταχυντή του Cern, αλλά και με την βοήθεια ανιχνευτών, εγκατεστημένων βαθιά στο υπέδαφος.

«Τα ραδίκια ανάποδα» πάνε καλοκαιρινή περιοδεία

Την ιδέα μίας πλανηταριακής παραγωγής με αυτήν την θεματολογία είχε ο Φυσικός του Barkeley Lab, Μichael Barnett, την περίοδο που εργαζόταν στο Cern.

Την παράσταση θα προλογίσει ο Δρ. Αντώνης Γεωργακάκης, κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

To 1ο Φεστιβάλ Ισότητας των Φύλων

Παράλληλα μόλις νυχτώσει, τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (καιρού επιτρέποντος), θα προσφέρουν ένα «ταξίδι» στον έναστρο νυκτερινό ουρανό και θα μας βοηθήσουν να παρατηρήσουμε τον Δία, τον Κρόνο, καθώς και διπλά συστήματα Αστέρων!

Η παρατήρηση του Νυκτερινού Ουρανού θα πραγματοποιηθεί από 21:00-23:00 στον προαύλιο χώρο του Πλανηταρίου.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δεν χρειάζεται κράτηση θέσης ή δελτίο εισόδου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις