Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Πανηγυρίζει η κυβέρνηση: 151 “ναι”, 148 «όχι» – Τσίπρας: “Ψήφος εμπιστοσύνης στην σταθερότητα, συνεχίζουμε”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση: 151 “ναι”, 148 «όχι» – Τσίπρας: “Ψήφος εμπιστοσύνης στην σταθερότητα, συνεχίζουμε”

“Το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην σταθερότητα”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ψηφοφορία που του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. “Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Σε μία κυβέρνηση που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της -συνταγματικά κατοχυρωμένης- θητείας της, με μοναδικό γνώμονα […]

Αλέξης-Τσίπρας-Βουλή.jpg

“Το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην σταθερότητα”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ψηφοφορία που του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης.

“Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Σε μία κυβέρνηση που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της -συνταγματικά κατοχυρωμένης- θητείας της, με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Ελλάδας των πολλών”.

Η κυβέρνηση πήρε τις 151 ψήφους εμπιστοσύνης σε μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από άγρια αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

Κατά την την ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ψήφισαν και οι 6 «πρόθυμοι» προερχόμενοι από άλλα κόμματα. Ειδικότερα με επιστολική ψήφο είπε «ναι» η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο διαγραφείς από τους ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης και ο διαγραφείς από το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης.

Κατά ψήφισαν 148 βουλευτές – σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλαδή.

Απουσίασε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης ο οποίος με επιστολή του δήλωσε ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε «όχι» ωστόσο η ψήφος του δεν προσμετρήθηκε.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από την κυβερνητική πτέρυγα και τον πρωθυπουργό.

Πήρα το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις

«Παρακολούθησα με έκπληξη χθες και σήμερα τον κύριο Μητσοτάκη. Προσπάθησα να διακρίνω επιχειρήματα και στυλ ομιλίας πράγματι θεατρικό και υψηλών τόνων. Αναρωτιέμαι αν οι επικοινωνιολόγοι του έχουν πει φωνάζοντας δυνατά και βρίζοντας χωρίς επιχειρήματα είναι μια εικόνα που μπορεί να πείσει» είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε πως «αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει Νέα Δημοκρατία δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ μία ετοιμόρροπη κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία στην Βουλή και την κοινωνία και με βάση τις δημοσκοπήσεις είμαστε 20 η 30 μονάδες διαφορά Γιατί τόση νευρικότητα; Μήπως ξέρετε κάποιες πραγματικές δημοσκοπήσεις να μας της πείτε κι εμάς να χαρούμε που διαβάζουμε τόσο καιρό τις ψεύτικες;».

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «είχα κάθε δυνατότητα να μην ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Είχα τη δυνατότητα να κρυφτώ πίσω από την διαρκή πρόκληση προς στην αντιπολίτευση για πρόταση δυσπιστίας”.

«Πήρα το ρίσκο και είχα την πολιτική τόλμη να ζητήσω καθαρές λύσεις και από τον μέχρι εχθές κυβερνητικό μου εταίρο, αλλά και από το σύνολο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Είχα το θάρρος αυτά τα τέσσερα χρόνια να αναλάβω στην Βουλή και στο λαό τις ευθύνες μου».

Υπάρχει δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, τεράστιο το κενό στην κεντροαριστερά

Η έξοδος από τα Μνημόνια έχει φέρει στην επιφάνεια ξανά τις διαχωριστικές γραμμές που διαχρονικά υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα και τώρα, πλέον, που τα μεγάλα οικονομικά ζητήματα έχουν επιλυθεί τα πολιτικά διλήμματα μπαίνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, είπε ο πρωθυπουργός.

«Η μετατόπιση της ΝΔ προς τα άκρα της δεξιάς ρητορικής, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο μεσαίο χώρο και η επιλογή του ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί κατά πόδας τη ρητορική Μητσοτάκη και της ΝΔ, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο χώρο της κεντροαριστεράς”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

“Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και το δίλημμα που τίθεται είναι σαφές: Από τη μια ο προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη τι ; Ένα κόμμα με ρητορική Βορίδη -Γεωργιάδη- Σαμαρά”.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας μίλησε για ταύτιση της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι οι ομιλίες τους είναι ίδιες σε βαθμό που αναρωτήθηκε αν τις γράφουν και μαζί.

«Ντιμπέιτ και στον ΣΚΑΪ αν θέλετε, να σπάσουμε και το εμπάργκο»

Επιδόθηκε σήμερα επισήμως στην ελληνική κυβέρνηση η ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη του είπε ότι θα δοθεί όσος χρόνος θέλει για να τη συζητήσουν.

Τον κάλεσε μάλιστα και σε ντιμπέιτ, σε οποιοδήποτε κανάλι – ακόμα και στο ΣΚΑΙ να σπάσουμε το εμπάργκο, με οποιονδήποτε δημοσιογράφο, ακόμα και με αυτούς που σας γράφουν τα σκονάκια, είπε.

«Η ΝΔ μετατοπίστηκε προς την άκρα δεξιά»

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης», η ΝΔ έχει κάνει την μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την ακραία δεξιά, φαίνεται ότι ζηλεύετε και τις πρακτικές της ακροδεξιάς όχι μόνο τις θέσεις της και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τον τόπο ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Αντί για πολιτικό επιχείρημα, αντί για πολιτικό σχέδιο κατέληξε να αναγιγνώσκει μέσα στην ελληνική βουλή και από το έδρανο αυτό λιβελογραφήματα. Και να ρίξει σε πρωτόγνωρα βάθη το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Με στοχοποίηση βουλευτών, με απειλές και χαρακτηρισμούς, με συνθήματα και ύβρεις ακόμη και για πρόσωπα που τιμούν το δημόσιο βίο, όπως τον ναύαρχο Αποστολάκη», είπε ο Αλ. Τσίπρας για τον κ. Μητσοτάκη.

«Ειλικρινά αρνούμαι να πιστέψω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να αρθρώσει πολιτικό λόγο, διαβάζει επιφυλλίδες εφημερίδων γνωστού επιχειρηματία», είπε.

«Όταν λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο κ. Σαμαράς έσωσε την Ελλάδα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ τη βύθισε, τότε τι να πω, είναι ο καλύτερος χορηγός μας».

«Μένω άναυδος που δεν βρήκατε να πείτε μια κουβέντα για να καταδικάσετε το στέλεχος της ΝΔ, κ. Αβραμάκο, τον επικεφαλής της μεγαλύτερης νομαρχιακής της ΝΔ που έστελνε μαζικά μηνύματα στους οπαδούς της ΝΔ με τα κινητά των βουλευτών που προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση», ανέφερε. Ο δρόμος που έχει επιλέξει είναι επικίνδυνος, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε αναφορά του κ. Θεοδωράκη για το παρελθόν, πριν από 8 χρόνια, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα καταδίκαζε με ανακοινώσεις του τέτοια περιστατικά. Τον ρώτησε τι θα γινόταν, αν αυτό που έκανε τώρα ο κ. Αβραμάκος, το έκανε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις