Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Η θέση των νέων σε έναν κόσμο που αλλάζει
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Η θέση των νέων σε έναν κόσμο που αλλάζει

Η 10η Οκτώβρη έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με στόχο την καταπολέμηση του στίγματος και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με θέματα ψυχολογικής φύσεως. Η φετινή καμπάνια επικεντρώνεται σε πιο νεαρά άτομα, δίνοντας έμφαση στη συνεχή μεταβλητότητα που περιβάλλοντος και στο τι αυτή μπορεί να επιφέρει. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα σοκάρουν, αφού 1 […]

Η 10η Οκτώβρη έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με στόχο την καταπολέμηση του στίγματος και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με θέματα ψυχολογικής φύσεως. Η φετινή καμπάνια επικεντρώνεται σε πιο νεαρά άτομα, δίνοντας έμφαση στη συνεχή μεταβλητότητα που περιβάλλοντος και στο τι αυτή μπορεί να επιφέρει. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα σοκάρουν, αφού 1 στους 5 εφήβους φαίνεται να παρουσιάζει ψυχολογικά και συμπεριφορικά προβλήματα. Επιπλέον, περίπου οι μισές ψυχικές διαταραχές ξεκινούν κατά τη διάρκεια ή και πριν την εφηβεία.

Η καθηγήτρια Bente Mikkelse, μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τονίζει: “Είναι μείζονος σημασίας η προστασία των νέων γενεών αφού αυτοί είναι οι μελλοντικοί ηγέτες. Χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στους νέους. Χρειαζόμαστε οι φωνές τους να διαμορφώσουν το μέλλον με σωστό τρόπο, χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητα και την ενέργεια τους για να φέρουν πραγματική αλλαγή.”

Στις πρόσφατες εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο “Συνήθειες υγείας σε παιδιά και εφήβους στην Ευρώπη” και “Έφηβοι και κατάχρηση αλκοόλ”, η υγεία και η ευζωία των νέων είναι ψηλά στην Ευρωπαϊκή ατζέντα.

Η κυρία Mikkelsen επισημαίνει πως “ο χώρος της ψυχικής υγείας ακόμα και σήμερα παρερμηνεύεται, αλλά τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσουν ορατότητα διάφορα ζητήματα ψυχικής υγείας”.

Στην πρόσφατη τρίτη Γενική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες, που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, οι ψυχικές ασθένειες έγιναν η Πέμπτη κατηγορία μη μεταδιδόμενων ασθενειών, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο, το διαβήτη και τα αναπνευστικά προβλήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις