Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Πέρασε η Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια: «Η Μακεδονική γλώσσα θα αναγνωρίζεται διεθνώς, οι πολίτες μας θα είναι Μακεδόνες”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Πέρασε η Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια: «Η Μακεδονική γλώσσα θα αναγνωρίζεται διεθνώς, οι πολίτες μας θα είναι Μακεδόνες”

Νέα σελίδα για τα Σκόπια – Εγκρίθηκε η συνταγματική τροποποίηση με 81 ψήφους Ο Ζόραν Ζάεφ με ανάρτησή του στο Twitter συνεχάρη τους πολίτες και τους βουλευτές για την υπευθυνότητα που έδειξαν για τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες «ανοίγουμε από κοινού τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ» «Συγχαίρω τους πολίτες και τους βουλευτές για την ευθύνη […]

Πέρασε η Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια

Νέα σελίδα για τα Σκόπια – Εγκρίθηκε η συνταγματική τροποποίηση με 81 ψήφους

Ο Ζόραν Ζάεφ με ανάρτησή του στο Twitter συνεχάρη τους πολίτες και τους βουλευτές για την υπευθυνότητα που έδειξαν για τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες «ανοίγουμε από κοινού τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ»

«Συγχαίρω τους πολίτες και τους βουλευτές για την ευθύνη για τις συνταγματικές αλλαγές, με την οποία μαζί ανοίξαμε τις πόρτες ΝΑΤΟ και ΕΕ για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας», γράφει ο Ζάεφ.

Ο Ζάεφ μιλά ακόμη μία φορά περί «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και όχι «Βόρεια Μακεδονία», όπως ορίζει η συμφωνία των Πρεσπών.

Επίσης ο Ζόραν Ζάεφ με άλλο tweet ευχαρίστησε τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε με την οποία «συνεχάρη όλους τους πολίτες της χώρας για την ιστορική επιτυχία και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται».

Σε τι αφορούν οι τέσσερις τροπολογίες 

Οι τέσσερις τροπολογίες, που ψηφίστηκαν αφορούν στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

«Οι πολίτες έγραψαν ένα νέο, ιστορικό κεφάλαιο»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση, μετά το τέλος της ψηφοφορίας συνεχάρη «όλους τους πολίτες και όλα τα μέλη της Βουλής που ανέλαβαν την ευθύνη, με την οποία η χώρα ανοίγει τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

«Οι πολίτες της Δημοκρατίας, μέσω των αντιπροσώπων τους στη Βουλή, σήμερα, που αποδέχθηκαν της συνταγματικές αλλαγές, έγραψαν ένα νέο, ιστορικό κεφάλαιο για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η υπερψήφιση των τροπολογιών μαρτυρά «υπευθυνότητα και ισχυρό πατριωτισμό», καθώς φέρνει κοντά δύο στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι βουλευτές, αναφέρει η κυβέρνηση, «ψήφισαν μια συμφωνία που επιτρέπει τη διεθνή ολοκλήρωση και αναγνώριση της χώρας μας ως κυρίαρχου κράτους, με πλήρη επιβεβαίωση της ταυτότητας των Μακεδόνων και όλων των Πολιτών».

«Η Μακεδονική γλώσσα θα αναγνωρίζεται διεθνώς»

Παράλληλα, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η πραγματοποίηση όλων αυτών των στόχων έγινε με προσαρμογή του γεωγραφικού προσδιορισμού.

«Επιπλέον, η Μακεδονική γλώσσα θα αναγνωρίζεται διεθνώς απ’ όλους τους συμμάχους. Ο εθνικός μας ύμνος, η σημαία, παραμένουν ίδια και προστατεύονται. Οι πολίτες μας θα είναι Μακεδόνες/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», προσθέτει.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, η σημερινή ημέρα ανοίγει ένα νέο, λαμπρό κεφάλαιο για όλους τους πολίτες της χώρας και για το μέλλον των παιδιών.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα» 

«Η Βουλή έχει λάβει μέχρι στιγμής δύσκολες αποφάσεις. Και σήμερα δεν είναι εύκολο», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στους βουλευτές. Μάλιστα, ο Ζάεφ εξαπέλυσε επίθεση κατά του VMRO-DPMNE, που απείχε από τη συνεδρίαση και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας των Πρεσπών. «Το κόμμα σας ξέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι δεν μπορούμε χωρίς συμφωνία να διαπραγματευτούμε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε.

Περήφανος δηλώνει ο Νικολά Ντιμιτρόφ

«Έχουμε πάρει στα χέρια μας την κυριότητα του πεπρωμένου μας. Φτιάχνουμε ιστορία ανοίγοντας το μέλλον μας. Έχουμε αποδείξει ότι τα θαύματα είναι δυνατά. Αποδείξαμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και βάσει των ευρωπαϊκών μας αξιών.

Είμαι περήφανος που βρίσκομαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας» έγραψε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών στο Τwitter, σχολιάζοντας την κύρωση των συνταγματικών τροποποιήσεων στη Βουλή των Σκοπίων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις