Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Ο Αμπάντι ανακοίνωσε το τέλος του πολέμου με τον ISIS
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αμπάντι ανακοίνωσε το τέλος του πολέμου με τον ISIS

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ανακοίνωσε σήμερα επισήμως «το τέλος του τριετούς πολέμου» μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα του. «Οι δυνάμεις μας ελέγχουν πλήρως τα σύνορα Ιράκ – Συρίας και κατά συνέπεια ανακοινώνω το τέλος του πολέμου κατά του Νταές», είπε, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους. «Ο εχθρός μας ήθελε […]

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ανακοίνωσε σήμερα επισήμως «το τέλος του τριετούς πολέμου» μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα του.

«Οι δυνάμεις μας ελέγχουν πλήρως τα σύνορα Ιράκ – Συρίας και κατά συνέπεια ανακοινώνω το τέλος του πολέμου κατά του Νταές», είπε, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο εχθρός μας ήθελε να σκοτώσει τον πολιτισμό μας αλλά κερδίσαμε χάρη στην ενότητα και την αποφασιστικότητά μας. Τους νικήσαμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» πρόσθεσε ο Αμπάντι, σε ομιλία του που εκφώνησε στην έναρξη ενός συνεδρίου που οργανώθηκε από την ένωση δημοσιογράφων του Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε σχεδόν το ένα τρίτο του ιρακινού εδάφους το 2014 σε μια επιχείρηση-αστραπή, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ύπαρξη του κράτους του Ιράκ. Με τη βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν τα εδάφη.

Ολοκληρώνεται ο πόλεμος και στη Συρία

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Γκερασίμοφ είχε η ενεργή φάση της στρατιωτικής επιχείρησης κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία βρίσκεται πλέον στο τέλος της.

«Η ενεργή φάση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία ολοκληρώνεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Αν και παραμένουν μια σειρά από προβλήματα, αυτό το στάδιο φθάνει λογικά στην κατάληξή του».

«Όσον αφορά στην κοινή εργασία μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Συρία, η επιχείρηση αυτή πλησιάζει στο τέλος της» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις εκδίωξαν το βράδυ της Κυριακής τους τζιχαντιστές από την Μπουκαμάλ, τελευταίο αστικό προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Το τέλος του Ισλαμικού Κράτους είχε κηρύξει λίγες ημέρες νωρίτερα και ο πρόεδροςτου Ιράν Χασάν Ροχανί, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος στην κρατική τηλεόραση.

Το ίδιο «μήνυμα» έστειλε και στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος ανακοίνωσε το τέλος της δράσης της τζιχαντιστικής ομάδας στη Συρία και το Ιράκ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις