Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ολοκληρώθηκε η πρώτη καταγραφή αστέγων στο κέντρο της Αθήνας
ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη καταγραφή αστέγων στο κέντρο της Αθήνας

Την πρώτη καταγραφή των αστέγων στο ιστορικό κέντρο της πόλης πραγματοποίησε ο δήμος Αθηναίων τα ξημερώματα του Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου, ενώνοντας τις δυνάμεις του με έμπειρους φορείς στην παρέμβαση δρόμου. Η δράση, η μεγαλύτερη και πιο συστηματοποιημένη που έχει γίνει ποτέ, πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Αθηναίων και του Κέντρου […]

Την πρώτη καταγραφή των αστέγων στο ιστορικό κέντρο της πόλης πραγματοποίησε ο δήμος Αθηναίων τα ξημερώματα του Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου, ενώνοντας τις δυνάμεις του με έμπειρους φορείς στην παρέμβαση δρόμου.

Η δράση, η μεγαλύτερη και πιο συστηματοποιημένη που έχει γίνει ποτέ, πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Αθηναίων και του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και των ΜΚΟ PRAKSIS, Γιατροί του Κόσμου και Θετική Φωνή. Τις ομάδες καταγραφής, που αποτελούνταν από περίπου 70 άτομα, πλαισίωσαν ως εθελοντές και φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σε συνέχεια των ανοιχτών συσκέψεων του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη με υπουργούς της κυβέρνησης, εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και φορείς της πόλης στις 6 Ιουνίου 2017, ο δήμος Αθηναίων υπέγραψε πρόσφατα Προγραμματική Συμφωνία με την Περιφέρεια Αττικής, τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ με στόχο τη δημιουργία «Δικτύου άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών» ενώ, παράλληλα, σκοπεύει να αξιοποιήσει ως εργαλείο χρηματοδότησης της νέα πολιτικής για την αστεγία έργο που έχει υποβληθεί στην ΟΧΕ.

Για την οργάνωση της δράσης τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου αξιοποιήθηκε η τεχνογνωσία της οργανισμού Bloomberg Associates, με πλούσια εμπειρία για τη μεθοδολογία καταγραφής αστέγων που ακολουθείται στη Νέα Υόρκη, ενώ διασφαλίστηκε και η εναρμόνιση της με αντίστοιχες δράσεις, οι οποίες προγραμματίζονται από το υπουργείο Εργασίας για το 2018. Η εφαρμογή πληροφορικής για κινητά που χρησιμοποιήθηκε στην καταγραφή αποτελεί ευγενική προσφορά της εταιρείας Intellisoft.

Η καταγραφή αστέγων αποτελεί σημαντικό βήμα της προσπάθειας που καταβάλλει με συνέπεια ο δήμος Αθηναίων για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της έλλειψης στέγης μέσω της συνεργασίας με τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο.

Η απόφαση ανάληψης της ευθύνης συντονισμού από τον δήμο Αθηναίων και το πλαίσιο της συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου των αστέγων στο κέντρο της πόλης παρουσιάστηκε και συζητήθηκε σε ημερίδα με θέμα «Άστεγοι στο κέντρο της Αθήνας: επόμενα βήματα» η οποία οργανώθηκε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις