Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Οι 4 κακές συνήθειες που καταστρέφουν τα τυριά μας
PLUS

Οι 4 κακές συνήθειες που καταστρέφουν τα τυριά μας

Δεν σερβίρουμε το τυρί απευθείας από το ψυγείo Όλα τα είδη τυριών, καλό θα ήταν, να σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου. Πρώτον γιατί μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα τις γεύσεις που βρίσκονται κοντά στη θερμοκρασία του σώματός μας. Δεύτερον, όταν τα τυριά μαλακώνουν, τα λιποδιαλυτά γευστικά τους συστατικά έχουν ευκολότερη πρόσβαση στους γευστικούς μας κάλυκες. Και τρίτον, […]

Δεν σερβίρουμε το τυρί απευθείας από το ψυγείo

Όλα τα είδη τυριών, καλό θα ήταν, να σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου. Πρώτον γιατί μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα τις γεύσεις που βρίσκονται κοντά στη θερμοκρασία του σώματός μας. Δεύτερον, όταν τα τυριά μαλακώνουν, τα λιποδιαλυτά γευστικά τους συστατικά έχουν ευκολότερη πρόσβαση στους γευστικούς μας κάλυκες. Και τρίτον, τα αρώματα γίνονται πιο εκρηκτικά σε πιο υψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει πως μπορούμε να μυρίσουμε και να γευτούμε καλύτερα το τυρί.

Με άλλα λόγια, όσο πιο κρύο το τυρί μας, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να διακρίνουμε το γευστικό του εύρος και να απολαύσουμε την υφή που δημιούργησε τόσο επίμονα ο παραγωγός του. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τα τυριά μας, σκεπασμένα, για 30΄ εκτός ψυγείου, όταν πρόκειται για φρέσκα τυριά, ενώ για όλα τα άλλα θα χρειαστούμε μια ώρα. Ναι, ούτε 10 ούτε 20 λεπτά, αλλά όσο χρειάζεται για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Βέβαια όταν έχουμε τεράστια κομμάτια, τύπου ολόκληρο κεφάλι, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε περισσότερο, εάν όμως έχουμε λεπτές φέτες σίγουρα θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος.

Δεν τυλίγουμε το τυρί με πλαστική μεμβράνη

To καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το τυλίξουμε με κάποιο πορώδες υλικό, όπως χαρτί περιτυλίγματος, χαρτί για τυρί ή σε πλαστική μεμβράνη που αναπνέει, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τυριά. Ένας άλλος τρόπος είναι να το τυλίξουμε ξανά μέσα στο χαρτί που μας το έβαλαν όταν το αγοράσαμε κι έπειτα να το τυλίξουμε χαλαρά με πλαστική μεμβράνη, έτσι θα μπορεί να αναπνέει και θα διατηρήσει την υγρασία του.

Δεν αγοράζουμε τριμμένο ή θρυμματισμένο τυρί

Αν ποτέ αφήσουμε τριμμένη παρμεζάνα στο ψυγείο θα διαπιστώσουμε πως έχει μετατραπεί σε μια κερένια, άγευστη μάζα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του τυριού παραμένει εκτεθειμένη στον αέρα, τόσο πιο γρήγορα θα χάσει σε γεύση και υφή. Ούτως ή άλλως δεν εξοικονομούμε και τόσο πολύ χρόνο. Καλό θα ήταν να επενδύσουμε σε ένα καλό τρίφτη και ένα καλό κομμάτι ατόφιο τυρί.

Δεν ανακατεύουμε τα τυριά

Αν σερβίρουμε μια ποικιλία τυριών, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να διαθέτουμε διαφορετικό μαχαίρι για κάθε είδος τυριού. Καλό είναι να μην ανακατεύουμε τις γεύσεις κόβοντας με το ίδιο μαχαίρι όλα τα τυριά μας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις