Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Οι τεράστιες αδικίες και οι παγίδες, “πίσω” από το κοινωνικό μέρισμα του 2018
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Οι τεράστιες αδικίες και οι παγίδες, “πίσω” από το κοινωνικό μέρισμα του 2018

Λίγο πριν ανοίξει η πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr για το κοινωνικό μέρισμα, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύει την απόφαση στην οποία φαίνονται όλες οι στρεβλώσεις και οι αδικίες Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των φιλοξενούμενων. Που μπορεί πλέον να μην φιλοξενούνται, αλλά δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση! Στο μέρισμα του 2018 θα γίνει διασταύρωση του πεδίου του ΑΦΜ […]

Χριστουγεννιάτικο σκουφάκι

Λίγο πριν ανοίξει η πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr για το κοινωνικό μέρισμα, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύει την απόφαση στην οποία φαίνονται όλες οι στρεβλώσεις και οι αδικίες

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των φιλοξενούμενων. Που μπορεί πλέον να μην φιλοξενούνται, αλλά δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση!

Στο μέρισμα του 2018 θα γίνει διασταύρωση του πεδίου του ΑΦΜ στο IBAN του λογαριασμού και οι αιτούμενοι θα βλέπουν προειδοποιητικό μήνυμα αν τα στοιχεία δεν διασταυρώνονται.

Στον Οδηγό των 6 βημάτων, το ΥΠΟΙΚ έδινε άλλη πληροφορία

«Σε περίπτωση που από λάθος δηλωθεί ενεργός λογαριασμός ΙΒΑΝ ο οποίος δεν ανήκει στο δικαιούχο ή συνδικαιούχο του μερίσματος (ανήκει δηλαδή σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ενδέχεται η πληρωμή να προχωρήσει κανονικά καθώς δεν είναι πάντοτε δυνατός ο έλεγχος του συνδυασμού του ΑΦΜ με το ΙΒΑΝ.

Σε αυτή την περίπτωση θα εισπραχθεί το κοινωνικό μέρισμα από κάποιον άλλον. Απαιτείται επομένως μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση του πεδίου του ΙΒΑΝ».

Η αίτηση περιλαμβάνει τα στοιχεία που απεικονίζονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.

Εάν στην τελευταία δήλωση εμφανίζεται φιλοξενούμενο άτομο, ακόμα και αν αυτό έχει αποχωρήσει πλέον από το νοικοκυριό, δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Δηλαδή αν ο τέως φιλοξενούμενος δεν δώσει τη συγκατάθεση του τώρα που έχει αποχωρήσει από το νοικοκυριό, ο δικαιούχος δεν πρόκειται να πάρει ποτέ το μέρισμα.

Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να αιτηθούν, εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλο φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Ακόμα και εάν τώρα δεν διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αδικία του συστήματος. Εάν κάποιος έχει πάψει να είναι φορολογούμενος ακόμα κι από την Πρωτοχρονιά του 2018, ακόμα κι τα εισοδήματα του είναι στα όρια της φτώχειας, δεν μπορεί ούτε καν να αιτηθεί μερίσματος.

Όσοι σπουδάζουν μέχρι την ηλικία των 25 θεωρούνται προστατευόμενα μέλη και συμπεριλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, ακόμη και αν υποβάλλουν δική τους δήλωση.

Συνεπώς, δεν μπορούν να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση.

Άλλη μια αδικία, αφού αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για ξεχωριστό νοικοκυριό, ο φοιτητής που υποβάλει δική του δήλωση, δεν μπορεί καν να αιτηθεί μερίσματος.

Όσοι μπορεί να παντρεύτηκαν ή να σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης στη διάρκεια του 2018 δεν μπορούν να υποβάλουν αίτημα ως ζευγάρι, άρα να έχουν υψηλότερα εισοδηματικά- περιουσιακά όρια και επίδομα.

Όπως ορίζεται ρητώς, δεν μπορεί να γίνει κοινή αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα. Η αίτηση απεικονίζει την εικόνα του φορολογούμενου σύμφωνα με την εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή τυχόν τροποποιητικές της μέχρι 31/10/2018.

Αν και το μέρισμα έρχεται για να ενισχύσει αδύναμους, στα εισοδηματικά όρια συνυπολογίζονται ακόμα και κοινωνικά επιδόματα.

Συγκεκριμένα, το επίδομα ανεργίας, τα αναπηρικά επιδόματα και οι αναπηρικές συντάξεις, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Δεν συνυπολογίζονται η αποζημίωση απόλυσης, η διατροφή συζύγου και τέκνων για το νοικοκυριό που τη λαμβάνει, καθώς και οι περιπτώσεις που συμπληρώνονται στους κωδικούς 781-782 του εντύπου Ε1.

Η αίτηση απεικονίζει όλα τα στοιχεία της περιουσιακής σας κατάστασης όπως αυτή χρησιμοποιήθηκε κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ το έτος 2018.

Η περιουσιακή κατάσταση δεν γίνεται να μεταβληθεί ακόμα και εάν έχει πραγματοποιηθεί πώληση περιουσίας μετά την 1/1/2018.

Δηλαδή αν κάποιος μένει, πλέον, στο ενοίκιο, παραμένει «φορτωμένος» με το ακίνητο που έχει πουλήσει και κινδυνεύει να χάσει το μέρισμα.

Το ποσό των τόκων προκύπτει από την εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή τυχόν τροποποιητικές της μέχρι 31/10/2018 και δεν είναι δυνατό να αλλάξει.

Πρόκειται για την άλλη μεγάλη αδικία του συστήματος. Εάν κάποιος δεν έχει καθόλου χρήματα μπορεί να χάσει το μέρισμα λόγω των καταθέσεων που είχε πέρσι.

Δεν είναι απαραίτητο να είναι άνεργος ο αιτούμενος τη στιγμή υποβολής της αίτησης, εφόσον έχει συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας εντός του έτους 2018.

Πρόκειται για παραλογισμό, καθώς εάν κάποιος είχε την τύχη να βρει δουλειά, τότε θα πάρει μέρισμα ανεξαρτήτως του ύψους των αποδοχών που έχει, πλέον, από την εργασία του.

Όσοι έμειναν άνεργοι αλλά δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν 6μηνο ανεργίας εντός του 2018, δεν θα έχουν το bonus της αφαίρεσης 9.000 ευρώ από το περσινό εισόδημα και κινδυνεύουν να μείνουν με άδεια χέρια.

Την ίδια στιγμή δεν ακούγεται το παραμικρό για την ειδική ενίσχυση που πήραν πέρσι νέοι άνεργοι. Το 2017, είχε προβλεφθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ για περίπου 55.000 μη επιδοτούμενους ανέργους 18-24 ετών, με κόστος περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις