Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ξύλινος VS Πλαστικός πάγκος κοπής: Ποιος είναι καλύτερος;
PLUS

Ξύλινος VS Πλαστικός πάγκος κοπής: Ποιος είναι καλύτερος;

Ο ξύλινος είναι αναμφισβήτητα πιο όμορφος στο μάτι, όμως καθυστερεί να στεγνώσει μετά το πλύσιμο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες νοικοκυρές επιλέγουν τον πλαστικό πάγκο κοπής. Με τα μικρόβια όμως τι γίνεται; Μετά από συνεχή χρήση σε ξύλινο πάγκο, οι χαρακιές με το μαχαίρι είναι σχεδόν αόρατες στο ανθρώπινο μάτι και ο πάγκος μοιάζει […]

Ο ξύλινος είναι αναμφισβήτητα πιο όμορφος στο μάτι, όμως καθυστερεί να στεγνώσει μετά το πλύσιμο.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες νοικοκυρές επιλέγουν τον πλαστικό πάγκο κοπής.

Με τα μικρόβια όμως τι γίνεται; Μετά από συνεχή χρήση σε ξύλινο πάγκο, οι χαρακιές με το μαχαίρι είναι σχεδόν αόρατες στο ανθρώπινο μάτι και ο πάγκος μοιάζει σαν καινούργιος. Να όμως που τα μικρόβια όπως το κωλοβακτηρίδιο και η σαλμονέλα μπορούν να φωλιάσουν πανεύκολα.

Μετά από έρευνες σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, αποδείχθηκε ότι τα μικρόβια ναι μεν δεν καθαρίζονται εύκολα από τις χαρακιές, αλλά από την άλλη δε ζουν πολύ πάνω στην ξύλινη επιφάνεια και μετά από κάποιες ώρες πεθαίνουν.

Σε αντίθεση με τον ξύλινο, ο πλαστικός “προσβάλλεται” πιο εύκολα από χαρακιές, οι οποίες είναι ορατές στο μάτι γιατί είναι πιο βαθιές. Τα μικρόβια και πάλι φωλιάζουν εκεί, αλλά πολλαπλασιάζονται και ζουν περισσότερο στην πλαστική επιφάνεια.

Το θετικό όμως είναι ότι ο πλαστικός πάγκος, καθαρίστηκε πολύ πιο εύκολα στις έρευνες απ’ ότι ο ξύλινος.

Το πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής μετά τις έρευνες σε πολλά δείγματα, καταλήγει ότι ο κάθε πάγκος έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του, αλλά κλίνει προς τη χρήση του ξύλινου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις