Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νέα τροφή στα σενάρια για πρόωρες εκλογές – “Είμαστε έτοιμοι για όλα”, λέει ο Χαρίτσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα τροφή στα σενάρια για πρόωρες εκλογές – “Είμαστε έτοιμοι για όλα”, λέει ο Χαρίτσης

Νέα τροφή στα σενάρια για πρόωρες εκλογές το Μάιο έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.  «Το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει και θα είναι έτοιμο για οποιοδήποτε ενδεχόμενο». Μιλώντας στον Real fm, δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τεχνικά και θεσμικά και θα παρουσιαστεί μία σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες εισάγονται για πρώτη […]

Αλέξης-Χαρίτσης-1.jpg

Νέα τροφή στα σενάρια για πρόωρες εκλογές το Μάιο έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. 

«Το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει και θα είναι έτοιμο για οποιοδήποτε ενδεχόμενο».

Μιλώντας στον Real fm, δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τεχνικά και θεσμικά και θα παρουσιαστεί μία σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες εισάγονται για πρώτη φορά.

«Το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει και θα είναι έτοιμο για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Θα είμαστε, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα και αυτό μιας και ανοίξαμε αυτή την συζήτηση, περιλαμβάνει αφενός την τεχνική προετοιμασία γι’αυτό άλλωστε έχουμε ξεκινήσει εδώ και μήνες τη διαδικασία για την προμήθεια όλου του αναγκαίου εκλογικού υλικού και μάλιστα κάποιοι βγήκαν και μας κατηγόρησαν για αυτό.

Βελτιώνουμε τον εκλογικό νόμο

Εγώ θεωρώ ότι πρέπει η ελληνική Πολιτεία και η εκάστοτε κυβέρνηση να δίνει το σήμα της έγκαιρης προετοιμασίας για τόσο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όπως η ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογικών αναμετρήσεων. Πέρα από το τεχνικό κομμάτι, υπάρχουν και θεσμικές βελτιώσεις που είναι απαραίτητες και γι’αυτό καταθέσαμε στη Βουλή νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και μια σειρά από βελτιώσεις του εκλογικού νόμου για να μπορέσει να τρέξει η εκλογική διαδικασία πιο ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα», ανέφερε.

«Πρόκειται για βελτιώσεις που έχουν να κάνουν με ζητήματα περισσότερο διαδικαστικά της εκλογικής διαδικασίας αλλά και μια σειρά από προβλήματα που είχαν ανακύψει, με προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού, οι οποίες δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, ως προς το εκλέγεσθαι», τόνισε.

«Είναι χρέος όλων μας και στέλνω αυτό το μήνυμα και στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τοποθετούμαστε με μια θεσμική σοβαρότητα. Οι εκλογές θα γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τεχνικά και θεσμικά. Δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα» σχολίασε.

Δύσκολες οι τριπλές εκλογές

Ερωτηθείς αν υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα για τριπλές εκλογές είπε «Δεν λέμε ότι είναι κάτι εύκολο, σε καμία περίπτωση. Η προσπάθεια που έχουν κάνει τα στελέχη και η συνεργασία με την εταιρεία που εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία και οι προσομοιώσεις που έχουμε τρέξει ήδη, δείχνουν ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας, με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αθρόες ελληνοποιήσεις, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε: «Η προσπάθεια που κάνουμε έχει στόχο τη δημιουργία ενός αντικειμενικού, διάφανου συστήματος για την απόδοση ιθαγένειας σε εκείνες τις κατηγορίες συμπολιτών μας, που, βάσει του Συντάγματος και του νόμου, το δικαιούνται και όχι φυσικά τις αθρόες “ελληνοποιήσεις”, όπως ισχυρίζονται κάποιοι».

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

Για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Χαρίτσης συνέστησε «μεγαλύτερη υπευθυνότητα από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με αυτό το ακανθώδες ζήτημα, από τη στιγμή, μάλιστα, που αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει το θέμα, μετά το 2001, οπότε και δόθηκε συνταγματικά η δυνατότητα για κάτι τέτοιο».

Τέλος, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με διαρροές στον Τύπο και ανακοινώσεις, «επιχείρησε να προεξοφλήσει το περιεχόμενο της νομοθετικής πρότασης του υπουργείου, την ώρα που οι εργασίες της διακομματικής επιτροπής με τη συμμετοχή επιστημόνων εγνωσμένου κύρους βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να εκπονηθεί το πόρισμα, το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση της νομοθετικής ρύθμισης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις