Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Μια πόλη με ιστορία 8.000 ετών η Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2019
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια πόλη με ιστορία 8.000 ετών η Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2019

Η Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας είναι φέτος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μαζί με τη Ματέρα της Ιταλίας Η βουλγαρική πόλη που ξεχωρίζει για το πνεύμα της, δεν ήταν τυχαία επιλογή για να  φιλοξενήσει αυτόν τον ευρωπαϊκό θεσμό, που ξεκίνησε το 1985 μετά από πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη. Η Φιλιππούπολη είναι, όπως και η Ρώμη, χτισμένη πάνω σε […]

Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2019

Η Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας είναι φέτος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μαζί με τη Ματέρα της Ιταλίας

Η βουλγαρική πόλη που ξεχωρίζει για το πνεύμα της, δεν ήταν τυχαία επιλογή για να  φιλοξενήσει αυτόν τον ευρωπαϊκό θεσμό, που ξεκίνησε το 1985 μετά από πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη.

Η Φιλιππούπολη είναι, όπως και η Ρώμη, χτισμένη πάνω σε επτά λόφους. Ενώ η Ρώμη είναι 3000 ετών, η Φιλιπππούπολη έχει ιστορία 8000 χρόνων. Από εδώ πέρασαν οι αρχαίοι Θράκες, οι Ρωμαίοι, οι Οθωμανοί ακόμη και οι Κέλτες.

Διάσημο είναι το αρχαίο θέατρο της Φιλιππούπολης. Χρονολογείται στον δεύτερο αιώνα μ.Χ. και χτίστηκε από τους Ρωμαίους. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 6000 θεατές και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

Το καλοδιατηρημένο τζαμί στο κέντρο της πόλης κατασκευάστηκε τον δέκατο πέμπτο αιώνα, όταν η Φιλιππούπολη ήταν κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Ωραία κοιμωμένη» αποκαλούν οι ντόπιοι την παλιά πόλη της Φιλιππούπολης, που απλώνεται στις κορυφές των λόφων, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική θέα.

Το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας στη Βουλγαρία κατά τον δέκατο ένατο αιώνα σηματοδότησε την έναρξη μιας περιόδου οικονομικής και εμπορικής άνθησης.

Σήμερα η Φιλιππούπολη είναι μια σύγχρονη, πολύχρωμη πόλη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις