Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης: «Οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί» – Γιατί απέφυγε την πρόταση μομφής η ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί» – Γιατί απέφυγε την πρόταση μομφής η ΝΔ

Ηχηρό μήνυμα ότι «οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά και τις εξελίξεις κατά τη χθεσινή συζήτηση της Βουλής Η έντονη πολιτική πίεση της Ν.Δ. έφερε στο προσκήνιο και άλλες υποχωρήσεις απέναντι στη γειτονική χώρα, στις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να δώσει έμφαση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την […]

Κυριάκος-Μητσοτάκης-8.jpg

Ηχηρό μήνυμα ότι «οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά και τις εξελίξεις κατά τη χθεσινή συζήτηση της Βουλής

Η έντονη πολιτική πίεση της Ν.Δ. έφερε στο προσκήνιο και άλλες υποχωρήσεις απέναντι στη γειτονική χώρα, στις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να δώσει έμφαση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την πρόταση δυσπιστίας

Το γαλάζιο επιτελείο υπολόγισε τον κίνδυνο ο Αλέξης Τσίπρας να βγει επικοινωνιακά μπροστά, παρά το γεγονός ότι είναι επικεφαλής μιας «κυβέρνησης – κουρελού», όπως τη χαρακτηρίζουν από τη ΝΔ, που αυτή τη στιγμή επιβιώνει με τους δανεικούς βουλευτές του Πάνου Καμμένου.

Ο δεύτερος λόγος που δεν προχώρησαν στην πρόταση δυσπιστίας, έχει να κάνει με την πρόθεση της οδού Πειραιώς να «ξεγυμνώσει» πολιτικά τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος όπως καταγγέλλουν, ενώ στηρίζει ακόμη και σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα, επιχειρεί να δείξει ότι είναι αντίθετος.

Παράλληλα, μια πρόταση δυσπιστίας θα πρόσφερε άλλοθι και στον Σταύρο Θεοδωράκη να καταψηφίσει χωρίς πολιτικό κόστος την κυβέρνηση και να ψηφίσει όμως τη Συμφωνία για το ονοματολογικό, που είναι και το μεγάλο ζήτημα.

«Αντί να πάρουμε erga omnes σύνθετη ονομασία, δίνουμε erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Είναι ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν: θα πουν αυτοί “ναι” εκεί που 6 πρωθυπουργοί είπαν “όχι”;», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ..

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη αφενός διότι οι συσχετισμοί δεν ευνοούν την υπερψήφισή της από 151 βουλευτές και, ως εκ τούτου, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλησε να δώσει στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος τη δυνατότητα επικοινωνιακής διαχείρισης του αποτελέσματος αυτής της ψηφοφορίας.

Το κλίμα στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, καθώς διαπιστώνει, από τις κυβερνητικές απαντήσεις στο επίμονο αίτημα να κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος της ΠΓΔΜ, πως «οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν μια ιστορική συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς κυρώνουν».

«Όσα συμβαίνουν στη Βουλή, για τρίτη συνεχή μέρα, για ένα μείζον εθνικό θέμα είναι κατά κυριολεξία πρωτόγνωρα και επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας», υπογράμμιζαν «γαλάζιες» πηγές.

Η κυβέρνηση «όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις, τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό».

Στην Πειραιώς επισημαίνουν πως κάτω από την πίεση της Ν.Δ. η κυβέρνηση «παραδέχθηκε χθες ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η συμφωνία των Πρεσπών».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις