Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μέρη που θα μάθεις την ύπαρξή τους, αλλά δεν θα πας ποτέ
PLUS

Μέρη που θα μάθεις την ύπαρξή τους, αλλά δεν θα πας ποτέ

Ένας μυστικός σταθμός τρένων  κάτω από το σταθμό Grand Central Στο σταθμό Grand Cental της Νέας Υόρκης, περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι περπατούν/σπρώχνονται καθημερινά, μη γνωρίζοντας πως κάτω από τα πόδια τους, υπάρχει μια ακόμα μυστική αποβάθρα τρένων! Πρόκειται για την αποβάθρα που χτίστηκε το 1929, ώστε να μεταφέρει VIPs και άλλα σημαντικά πρόσωπα από και […]

Ένας μυστικός σταθμός τρένων  κάτω από το σταθμό Grand Central

Στο σταθμό Grand Cental της Νέας Υόρκης, περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι περπατούν/σπρώχνονται καθημερινά, μη γνωρίζοντας πως κάτω από τα πόδια τους, υπάρχει μια ακόμα μυστική αποβάθρα τρένων! Πρόκειται για την αποβάθρα που χτίστηκε το 1929, ώστε να μεταφέρει VIPs και άλλα σημαντικά πρόσωπα από και προς το ξενοδοχείο Waldorf Astoria, χωρίς να έρχονται σε επαφή με κοινούς θνητούς. Batman style! H πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για τις μετακινήσεις ατόμων όπως ο Αμερικάνος πρόεδρος Roosvelt και άλλων ηγετών κρατών και μετά το υπόγειο party που σκάρωσε εκεί ο Andy Warhol (1965), ερήμωσε.

Το δωμάτιο πίσω από το Όρος Rushmore

Το όρος Rushmore ήταν πολλά περισσότερα από μια σειρά λαξευμένων κεφαλών σε ένα βουνό. Η ιστορία του γλύπτη Gutzon Borglum αναφέρει πως αρχικά, ήθελε να σχεδιάσει όχι μόνο τα πρόσωπα, αλλά τις ολοκληρωμένες φιγούρες των προέδρων, αλλά και να λαξεύσει με τεράστια γράμματα επάνω στο βουνό, σημαντικές στιγμές της αμερικάνικης ιστορίας. Τελικά, ο Borglum, αφού δέχτηκε απανωτές αρνήσεις στην ιδέα του, συμβιβάστηκε με το χτίσιμο ενός δωματίου «Hall Of Records», που θα λειτουργούσε ως μια αποθήκη σημαντικών εγγράφων (πχ, η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας) με σκοπό τη διαφύλαξη του για τις επόμενες γενεές. Ο Borglum πέθανε το 1941 και το project έμεινε στη μέση.

Η καβάτζα του Gustav Eiffel στη κορυφή του πύργου

Όταν ο Gustav Eiffel αποκάλυψε τον Πύργο του Eiffel το 1889, η αλήθεια είναι πως κανείς δεν είχε εντυπωσιαστεί. Η κοινή γνώμη του Παρισιού έκανε λόγο για ένα «άσχημο κτήριο». Ο ίδιος βέβαια, δεν ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το feedback, καθώς στη κορυφή του κτηρίου είχε βρει το δικό του – μαγικό – ησυχαστήριο. Το γεμάτο φανταστικά έπιπλα και ξύλινες λεπτομέρειες σπίτι του Gustav, φιλοξενούσε ελάχιστα άτομα, συνήθως φίλους του καλλιτέχνη, όπως ο Thomas Edison. Άνοιξε στο κοινό το 2015, 90 χρόνια μετά το θάνατο του.

Το κτήριο στο κέντρο της Times Square

To κεντρικό κτήριο της Times Square κατασκευάστηκε το 1904, για να γίνει το κέντρο επιχειρήσεων της εφημερίδας New York Times. Μόλις 8 χρόνια μετά, η εφημερίδα είχε μετακομίσει. Το 1992, όταν οι ιδιοκτήτες του κτηρίου χρεοκόπησαν, πούλησαν το κτήριο στη Lehman Brothers. Η δημοφιλής επενδυτική εταιρεία, είχε μια ιδέα για να βγάλει άμεσα κέρδος από το κτήριο: Διαφημίσεις παντού!  Ναι, σωστά καταλάβατε, αυτό το τεράστιο, εμβληματικό κτήριο της Times Square, στην πραγματικότητα είναι τσιμεντένιο, έρημο κουφάρι που χρησιμεύει για να κρεμιούνται επάνω του πλακάτ διαφημίσεων.

Ένα ολόκληρο έρημο terminal στο αεροδρόμιο JFK

Ήταν κάποτε το Trans World Airlines Flight Center, μια υπερπολυτελής αεροπορική εταιρεία που άνοιγε τις πόρτες της το 1962. Το 2001, μια χρονιά που δεν ήταν και τόσο καλή για τη παγκόσμια αεροπορία (11/9 εχμ!) η εταιρεία, μαζί και το terminal της έκλειναν οριστικά. Έμενε μόνο ένα κτήριο με εντυπωσιακή, 60`s state of the art διακόσμηση. Σκέψεις για μετατροπή του κτηρίου της TWA σε ξενοδοχείο, εκθεσιακό χώρο ή μουσείο, δεν προχώρησαν ποτέ.

H κρυφή βεράντα στην κορυφή του Empire State Building

Όχι, το Empire State Building δεν έχει 102 ορόφους, όπως ακόμα και οι New York Times έχουν γράψει, αλλά 103! Πρόκειται για μια μυστική βεράντα που προσφέρει εκπληκτική, σχεδόν «αγριευτική» θέα της Νέας Υόρκης. Σ`αυτό τον όροφο έχουν πρόσβαση μέσω μυστικής σκάλας μόνο όσοι έχουν κερδίσει έστω ένα ΜΤV VMA ή έχουν κάνει έστω ένα πέρασμα από τηλεοπτική σειρά του HBO, όποτε μείνε μακριά πτωχέ λαϊκέ παρατηρητή.

Το εγκαταλειμμένο πάρκο της Disney

Υπάρχει ένα θεματικό πάρκο της Disney, για το οποίο κανείς δεν θέλει να μιλάει. Είναι το Discovery Island. Το πάρκο αυτό άνοιξε το 1974 ως «Treasure Island», ένα παρατηρητήριο της ζωής στη ζούγκλα. Σύντομα άλλαξε όνομα και 2 δεκαετίες αργότερα, έκλεισε, όταν η Disney άνοιξε το «Animal Kingdom», ένα πάρκο με παρόμοια θεματολογία. Τότε όλα τα ζώα του Discovery Island μεταφέρθηκαν στο νέο πάρκο. Το 2009, ο εξερευνητής Shane Perez επιχείρησε να μπει στο ερείπιο του «Discovery», για να ανακαλύψει μια ατμόσφαιρα εγκατάλειψης, που θύμιζε Jurassic Park. Το τέλος του Jurassic Park.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις