Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / “Μάχες” στο ΣτΕ για τα κομμένα δώρα – “Δεν θίγουν την αξιοπρεπή διαβίωση οι περικοπές”
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Μάχες” στο ΣτΕ για τα κομμένα δώρα – “Δεν θίγουν την αξιοπρεπή διαβίωση οι περικοπές”

Μάχη στο ΣτΕ για τα κομμένα δώρα στους δημοσίους υπαλλήλους. Oι συνήγοροι του Ελληνικού Δημοσίου κατέθεσαν σχεδόν εκβιαστικά επιχειρήματα προκειμένου να μην δοθούν τα δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, στους υπαλλήλους των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ, κ.λπ. Κι αυτό, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του ΣΤ΄ Τμήματος που έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές […]

ΣτΕ-κομμένα-δώρα.jpg

Μάχη στο ΣτΕ για τα κομμένα δώρα στους δημοσίους υπαλλήλους.

Oι συνήγοροι του Ελληνικού Δημοσίου κατέθεσαν σχεδόν εκβιαστικά επιχειρήματα προκειμένου να μην δοθούν τα δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, στους υπαλλήλους των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ, κ.λπ.

Κι αυτό, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του ΣΤ΄ Τμήματος που έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών δώρων.

Στο ΣτΕ ακούστηκαν μεταξύ άλλων και επιχειρήματα όπως ότι η περικοπή των δώρων ήταν ύβρη, λέγοντας ότι αυτά δεν καταργήθηκαν ούτε επί 7ετίας, «αλλά τελικά τα κατάργησε η κ. Μέρκελ».

Οι απίστευτες απαντήσεις από την πλευρά του Δημοσίου 

Οι νομικοί παραστάτες του δημοσίου μίλησαν για αρνητικές για την οικονομία συνέπειες που μπορεί να έχει μία θετική για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Ουσιαστικά μία θετική απόφαση θα έθετε σε κίνδυνο το πλεόνασμα. Πρόσθεσαν μάλιστα πως με τις επίμαχες περικοπές δεν τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς ο κύριος μισθός τους δεν θίχτηκε, προσθέτοντας ότι συνέχιζαν να λαμβάνουν άλλα επιδόματα, όπως αυτά της ειδικής θέσης, οικογενειακά επιδόματα, κ.α.

Το απίστευτο ήταν ότι αναφερόμενοι στην κρίση υπερασπίστηκαν τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, αφού αυτοί γεύτηκαν την ανεργία, ευέλικτες μορφές εργασίας, έμειναν απλήρωτοι, ενώ συνέκριναν τον βασικό μισθό στο δημόσιο με εκείνον του ιδιωτικού τομέα που φθάνει τα 580 ευρώ.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι» είπαν, «μπορεί να έχασαν ολοσχερώς τον 13 και τον 14ο μισθό, διασφάλισαν όμως τους άλλους 12».

Οι συνήγοροι του Δημοσίου Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης και Βασιλική Πανταζή επισήμαναν ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα περικοπής των επιδομάτων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχασαν τον 13ο και 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό».

Επίσης, προσέθεσαν ότι πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει φύγει στο εξωτερικό για να βρει εργασία, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αλλάζουν χώρα.

Μάλιστα ζήτησαν από το δικαστήριο να απορριφθούν οι παρεμβάσεις, υπέρ των αποφάσεων του ΣΤ΄ Τμήματος, της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Οι δικηγόροι των δημοσίων υπαλλήλων, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την τακτική των συνηγόρων του Δημοσίου, να κάνουν λόγο για επερχόμενη οικονομική καταστροφή στη χώρα εάν δοθούν τα τρία δώρα.

Η κατάργηση των δώρων έγινε επειδή το ήθελε η Μέρκελ , ανέφεραν οι δικηγόροι, κάτι που δεν έγινε ούτε επί γερμανικής κατοχής, ούτε επί επταετίας.

Το θέμα της περικοπής δεν είναι οικονομικό θέμα όπως θέλει να προβάλλουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, αλλά καθαρά νομικό, προσέθεσαν οι δικηγόροι των υπαλλήλων.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις