Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λόγος για επίθεση μασκοφόρων ως αιτία του θανάτου της 4χρονης στο Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Λόγος για επίθεση μασκοφόρων ως αιτία του θανάτου της 4χρονης στο Αιγαίο

Επίθεση μασκοφόρων στην βάρκα που μετέφερε τους πρόσφυγες, η οποία προκάλεσε τον θάνατο ενός τετράχρονου κοριτσιού, αναφέρουν οι διασωθέντες πρόσφυγες, όπως καταγγέλει η μη κυβερνητική οργάνωση, Aegean Boat Report καθώς και τούρκικα δημοσιεύματα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΜΚΟ, στην οποία περιγράφεται και το χρονικό της επίθεσης, η φουσκωτή βάρκα, στην οποία επέβαιναν 54 άνθρωποι, […]

Λόγος για επίθεση μασκοφόρων ως αιτία του θανάτου της 4χρονής στο Αιγαίο

Επίθεση μασκοφόρων στην βάρκα που μετέφερε τους πρόσφυγες, η οποία προκάλεσε τον θάνατο ενός τετράχρονου κοριτσιού, αναφέρουν οι διασωθέντες πρόσφυγες, όπως καταγγέλει η μη κυβερνητική οργάνωση, Aegean Boat Report καθώς και τούρκικα δημοσιεύματα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΜΚΟ, στην οποία περιγράφεται και το χρονικό της επίθεσης, η φουσκωτή βάρκα, στην οποία επέβαιναν 54 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 24 παιδιά, ξεκίνησε από το Κουσάντασι με προορισμό το νησί της Σάμου στη μία και μισή τα ξημερώματα της Τρίτης.

Δύο ώρες αργότερα, στις 3:30, όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες σε τουρκικά ΜΜΕ, τους πλησίασε ένα μικρό σκάφος. Σε αυτό επέβαιναν δύο άνδρες με μαύρες στολές και μάσκες, οι οποίοι τους ανάγκασαν να τους δώσουν το μπιτόνι βενζίνης που είχαν στο φουσκωτό. Στη συνέχεια τους τράβηξαν προς τις τουρκικές ακτές, ενώ φαίνεται να επιχείρησαν να χτυπήσουν την βάρκα προκειμένου να την βουλιάξουν.

Δέκα λεπτά αργότερα και με την βάρκα να έχει αρχίζει να μπάζει νερά, οι πρόσφυγες πανικοβάλονται και πέφτουν στην θάλασσα. Την ίδια στιγμή, η βάρκα με τους δύο άνδρες αρχίζει να απομακρύνεται προς την Σάμο, όπως ανέφεραν οι διασωθέντες.

Στις 03:42 η βάρκα βυθίστηκε και ενημερώθηκε η τουρκική ακτοφυλακή.

Στις 03:52 η διοίκηση της τουρκικής ακτοφυλακής αναφέρει ότι ελικόπτερο του ναυτικού εντοπίζει τη βάρκα.

Στις 04:20 φτάνει στην περιοχή το πρώτο σκάφος της τουρκικής ακτής και αρχίζει η επιχείρηση διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν ένα ελικόπτερο και ακόμα δύο σκάφη. Το τετράχρονο κοριτσάκι ανασύρεται νεκρό.

 

Η μαρτυρία του Μοχάμεντ Φαντέλ από το Ιράκ, πατέρα του αδικοχαμένου τετράχρονου κοριτσιού φιλοξενείται σε διάφορα τουρκικά ΜΜΕ, κάνει λόγο για απάνθρωπη συμπεριφορά των ανδρών που επιχείρησαν να σκοτώσουν τους πρόσφυγες.

“Ήταν απάνθρωπο. Προσπάθησαν να μας σκοτώσουν”

“Τα κύματα ήταν τεράστια, νομίσαμε ότι ήρθαν για να μας σώσουν και εκείνοι μας είπαν να σβήσουμε τη μηχανή, έδεσαν σκοινί στη βάρκα και άρχισαν να μας κάνουν κύκλους. Ήταν απάνθρωπο. Κατάφερα να σώσω μόνο τα άλλα δύο μου παιδιά”, περιγράφει ο πατέρας.

Η απάντηση του Λιμενικού

Το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος αναφέρει πως το σκάφος με τους πρόσφυγες εντοπίστηκε εντός τουρκικών υδάτων και στη συνέχεια ενημερώθηκαν και οι τουρκικές αρχές, οι οποίες προχώρησαν και στην περισυλλογή των προσφύγων από το Αιγαίο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού

Αναφορικά με δημοσίευμα ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου, σύμφωνα με το οποίο αλλοδαπός καταγγέλλει ότι χειρισμοί περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 4χρονης, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 15-01-2019, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου πραγματοποιήθηκε από ΠΛΣ, στο πλαίσιο περιπολίας, έγκαιρος εντοπισμός σκάφους με ικανό αριθμό μεταναστών εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Άμεσα και όπως προβλέπεται από τη Διεθνή Σύμβαση περί Έρευνας και Διάσωσης, ενημερώθηκαν οι τουρκικές Αρχές μέσω των θεσμοθετημένων διαύλων επικοινωνίας των δύο επιχειρησιακών κέντρων Ελλάδας – Τουρκίας (JRCC Piraeus – MRCC Ankara) και στην περιοχή έσπευσε έγκαιρα σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο, αφού αρχικά προέβη στον εντοπισμό και την περισυλλογή των επιβαινόντων από το ανωτέρω σκάφος, στη συνέχεια τους αποβίβασε στις έναντι τουρκικές ακτές, χωρίς να δηλωθεί στις ελληνικές Αρχές αγνοούμενος.

Στην περιοχή καθ’ όλη την διάρκεια του περιστατικού παρέμειναν πλησίον της οριογραμμής, ΠΛΣ καθώς και κοινοτικό μέσο δύναμης FRONTEX για τυχόν παροχή συνδρομής. Το σκάφος μεταφοράς των μεταναστών (φουσκωτό 6-7 μέτρα) παρασύρθηκε χωρίς επιβαίνοντες στα ελληνικά ύδατα, όπου και ρυμουλκήθηκε από σκάφος δύναμης FRONTEX στη Σάμο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις