Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / «Κούρεµα» δανείων, επιδότηση και ευνοϊκοί όροι για τους αδύναµους – Tο διάδοχο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

«Κούρεµα» δανείων, επιδότηση και ευνοϊκοί όροι για τους αδύναµους – Tο διάδοχο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη

Αυτό είναι το διάδοχο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη Στην τελική ευθεία το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δηµιουργία ενός µόνιµου εξωδικαστικού µηχανισµού που θα ρυθµίζει σχεδόν όλες τις οφειλές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Θα δηλαδή στον υφιστάµενο µηχανισµό όσοι έχουν µπει στον νόµο Κατσέλη, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα. Σε ό,τι αφορά τη ρύθµιση των οφειλών, […]

Κατσέλη Νόμος

Αυτό είναι το διάδοχο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη

Στην τελική ευθεία το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δηµιουργία ενός µόνιµου εξωδικαστικού µηχανισµού που θα ρυθµίζει σχεδόν όλες τις οφειλές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Θα δηλαδή στον υφιστάµενο µηχανισµό όσοι έχουν µπει στον νόµο Κατσέλη, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθµιση των οφειλών, θα µπουν έως 120 δόσεις όλα τα χρέη προς τράπεζες και ∆ηµόσιο, ενώ ανοιχτό παραµένει ακόµα το θέµα οφειλών προς τρίτους.

Οι τράπεζες, σχετικά µε την εξυπηρέτηση καθυστερούµενων στεγαστικών δανείων, θα προτείνουν ένα προϊόν το οποίο θα περιλαµβάνει:

επιµήκυνση του δανείου έως και 25 χρόνια

επιτόκιο 4% και

«κούρεµα» εφόσον η εµπορική αξία του ακινήτου είναι χαµηλότερη από την αξία που συνήφθη το δάνειο.

Για παράδειγµα, αν κάποιος πήρε 100% δάνειο για την αγορά ενός σπιτιού αξίας 100.000 ευρώ και η εµπορική του αξία σήµερα είναι 70.000 ευρώ, τότε η ρύθµιση θα γίνει για τα 70.000 ευρώ, «κουρεύοντας» δηλαδή δάνειο 30.000 ευρώ.

Από την πλευρά του κράτους θα υπάρχει επιδότηση της µηνιαίας δόσης του δανείου, µόνο όµως για τα ευάλωτα οικονοµικά νοικοκυριά, σε ποσοστό που φέρεται ότι θα φτάνει το 1/3 του ποσού.

Θα επιδοτούνται µόνον οι οφειλέτες οι οποίοι εµπίπτουν στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης όπως αυτές έχουν καθοριστεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι οποίες ξεκινούν από τα 8.184 ευρώ ετήσιο εισόδηµα για ένα άτοµο και φτάνουν µέχρι τις 24.000 ευρώ για οικογένεια µε τρία παιδιά.

Ωστόσο κυβερνητικός αξιωµατούχος που παίρνει µέρος στις επαφές µε τους θεσµούς υπογραµµίζει ότι δεν έχουν πέσει ακόµα συγκεκριµένα νούµερα στο τραπέζι, σύμφωνα με το Έθνος.

Παράλληλα θα τεθεί ένα όριο στην αξία της κατοικίας, η οποία θα καλύπτεται µε κρατική επιδότηση.

Και σε αυτήν την περίπτωση έχουν κυκλοφορήσει φήµες για όρια που ξεκινούν από τα 100.000 και φτάνουν µέχρι και τα 140.000 ευρώ.

Αυστηρά κριτήρια για τους κακοπληρωτές

Δεν πρόκειται να επιδοτηθεί κανείς στρατηγικός κακοπληρωτής. Για τον λόγο αυτό θα τεθούν αυστηρά κριτήρια. Θα πρέπει, δηλαδή, η φορολογική δήλωση αλλά και η περιουσιακή κατάσταση του κάθε οφειλέτη να πιστοποιούν ότι πραγµατικά ανήκει στην κατηγορία των οικονοµικά αδύναµων.

Πρέπει ακόµη να δηλώσει τα µηνιαία έξοδά του µε βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Τέλος, θα πρέπει να αποδείξει ότι το δάνειο που έχει πάρει είναι συνδεδεµένο αποκλειστικά µε την αγορά πρώτης κατοικίας.

Οι τράπεζες, σχετικά µε την εξυπηρέτηση καθυστερούµενων στεγαστικών δανείων, θα προτείνουν επιµήκυνση έως και 25 χρόνια, επιτόκιο 4% και «κούρεµα»

Σε πρώτη φάση στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί µία συµφωνία επί της αρχής µε τους θεσµούς και τον επόµενο µήνα να ολοκληρωθεί το σχέδιο νόµου και ει δυνατόν να ψηφιστεί στη Βουλή στα τέλη Φεβρουαρίου.

200.000 δανειολήπτες στο Νόμο Κατσέλη

Στον νόµο Κατσέλη έχουν ενταχθεί περίπου 200.000 δανειολήπτες, ωστόσο στοιχεία του υπουργείου ∆ικαιοσύνης δείχνουν σηµαντική αύξηση των αιτήσεων τους τελευταίους µήνες, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που έσπευσαν να µπουν στον νόµο, εκτιµώντας ότι θα επωφεληθούν από τον νέο µηχανισµό που προωθεί η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις