Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ / Θεόδωρος Μαντάς για Ηριάννα: Η αναλγησία έχει πρόσωπο
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ

Θεόδωρος Μαντάς για Ηριάννα: Η αναλγησία έχει πρόσωπο

O Θεόδωρος Μαντάς, γράφει για την υπόθεση της Ηριάννας Είχαμε την προσδοκία ότι τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης, με νηφαλιότητα, θα επούλωναν το τραύμα στο κράτος Δικαίου. Η Ηριάννα όμως δεν αποφυλακίζεται. Δεν άνοιξε η πόρτα για να επιστρέψει στην οικογένεια και στο Πανεπιστήμιό της. Με την χθεσινή απόφαση φοβάμαι ότι η Δικαιοσύνη πήρε διαζύγιο […]

O Θεόδωρος Μαντάς, γράφει για την υπόθεση της Ηριάννας

Είχαμε την προσδοκία ότι τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης, με νηφαλιότητα, θα επούλωναν το τραύμα στο κράτος Δικαίου. Η Ηριάννα όμως δεν αποφυλακίζεται.

Δεν άνοιξε η πόρτα για να επιστρέψει στην οικογένεια και στο Πανεπιστήμιό της. Με την χθεσινή απόφαση φοβάμαι ότι η Δικαιοσύνη πήρε διαζύγιο από την κοινωνία. Έχασε την ευκαιρία της να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της.

Έχουν στερέψει πια τα στόματα μίας ολόκληρης κοινωνίας, η οποία στην αγωνία της να διασφαλίσει τη δίκαιη κρίση, επαφίεται σε μία Δικαιοσύνη που δείχνει το πιο ανάλγητο πρόσωπό της απέναντι στην Ηριάννα, απορρίπτοντας την αίτηση αναστολής της.

Σύσσωμος ο επιστημονικός κόσμος κραυγάζει χωρίς καμία ανταπόκριση. Ακαδημαϊκοί νομικοί που ενέσκηψαν στη δικογραφία, καταρτισμένοι βιολόγοι που αμφισβητούν ευθέως τα ευρήματα DNA, αλλά και οι φωνές χιλιάδων άλλων, αποτέλεσαν το έναυσμα για προβληματισμό και φιλοσοφικό στοχασμό σε πρωτοφανές επίπεδο για τη διαφύλαξη της φυσικής και ηθικής τάξης.

Η Ηριάννα έχει λάβει άθελά της τον άχαρο ρόλο του ανθρώπου – συμβόλου. Η υπόθεσή της αποτελεί πλέον ορόσημο για το κράτος Δικαίου. Ένα αριστούχο κορίτσι με αφοσίωση στην εργασία του, στην οικογένειά αλλά και στους φίλους του, ένα παιδί που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και που με την θαρραλέα στάση του ενεργοποίησε τις αξίες και την ηθική υπόσταση μίας ολόκληρης κοινωνίας. Αυτό όμως δεν αφορά την ίδια αλλά όλους τους υπόλοιπους διότι η ίδια παραμένει έγκλειστη μετά από την αρνητική απάντηση της Δικαιοσύνης στην απεγνωσμένη της κραυγή να συνεχίσει τον δύσκολο ακαδημαϊκό δρόμο που είχε επιλέξει.

Η αναμονή και η προσμονή μας πλέον εναπόκειται στην κρίση του Εφετείου επί της ουσίας της υποθέσεως, όπου ευελπιστούμε η τιτάνια θεότητα να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της σε απάντηση μίας κοινωνίας που, παρά την παρακμή της, ορθώνει ανάστημα ηθικής απέναντι στην άδικη μεταχείριση της Ηριάννας.

Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι η ποινική μας δικαιοσύνη θα επιδείξει τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα και θα προσεγγίσει με σύνεση την υπόθεση της νεαρής αυτής κοπέλας διασφαλίζοντας τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός κράτους Δικαίου.

* Ο Θόδωρος Μαντάς ειναι δικηγόρος της Ηριάνας και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ

Πηγή: iefimerida

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις