Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Η γρίπη “γονατίζει” τους Έλληνες – 18 θάνατοι σε λίγες μέρες, από την τσέπη τους πληρώνουν οι ασθενείς
ΥΓΕΙΑ

Η γρίπη “γονατίζει” τους Έλληνες – 18 θάνατοι σε λίγες μέρες, από την τσέπη τους πληρώνουν οι ασθενείς

Τρόμο προκαλεί στους Έλληνες η εποχική γρίπη, ενώ καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη Μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων 117 περιστατικά με νοσηλεία σε Εντατικές και 18 θάνατοι Τα κρούσματα εποχικής γρίπης διαρκώς αυξάνονται – μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί από […]

γρίπη

Τρόμο προκαλεί στους Έλληνες η εποχική γρίπη, ενώ καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

Μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων 117 περιστατικά με νοσηλεία σε Εντατικές και 18 θάνατοι

Τα κρούσματα εποχικής γρίπης διαρκώς αυξάνονται – μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων 117 περιστατικά με νοσηλεία σε Εντατικές και 18 θάνατοι.

Χιλιάδες ασθενείς με εποχική γρίπη κατευθύνονται αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα αναζητώντας εξέταση, διάγνωση και θεραπεία, με δική τους δαπάνη.

Εάν επιμείνουν να αναζητήσουν δωρεάν περίθαλψη, τότε είναι μονόδρομος τα Επείγοντα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Ωστόσο το τίμημα για τους ασθενείς με γρίπη μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο, καθώς περιμένουν επί ώρες στα Επείγοντα εκτεθειμένοι σε ενδονοσοκομειακά μικρόβια μέχρι να εξεταστούν.

Ωστόσο, όπως και με τα αντιγριπικά εμβόλια που όπως παραδέχθηκε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννης Μπασκόζος δεν είναι πλέον διαθέσιμα και έγινε έκτακτη παραγγελία 50.000 σκευασμάτων για όποιον προλάβει, εμπλοκή προκύπτει και με τα τεστ για τη διάγνωση γης γρίπης.

Τα τεστ επιβεβαιώνουν τον τύπο της γρίπης

Είναι τα λεγόμενα rapid test, δηλαδή τα ταχείας δράσης τεστ που δείχνουν σε σύντομο χρόνο αν κάποιος έχει μολυνθεί με τους ιούς της γρίπης, τον Α ή τον Β, καθώς και ο εξειδικευμένος μοριακός έλεγχος ο οποίος ανιχνεύει τους ιούς της γρίπης και τους υπότυπους.

Και τα δύο τεστ, παρότι αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διάγνωσης, απαραίτητα σε αρκετά περιστατικά, λείπουν από τις δημόσιες δομές και αποτελούν υπόθεση κυρίως του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Δεν συνταγογραφούνται ούτε αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ

Το rapid test διενεργείται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές και το κόστος του ξεκινά από 10 ευρώ και κινείται συνεχώς προς τα πάνω, αναλόγως με τη δομή όπου διενεργείται.

Επίσης, με rapid test πρέπει να είναι εφοδιασμένες και οι δημόσιες δομές, ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντοτε. Νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν πως την περασμένη εβδομάδα τα τεστ δεν ήταν διαθέσιμα σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα, και πως η προμήθειά τους ομαλοποιείται τώρα σταδιακά.

Αντιθέτως, τα τεστ για τη γρίπη δεν ήταν και δεν είναι διαθέσιμα στις δομές της ΠΦΥ, δηλαδή στα Κέντρα Υγείας και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας όπου θα απευθύνονταν οι πολίτες, όχι μόνο για τη γρίπη αλλά και για άλλα προβλήματα υγείας που απαιτούν αντιμετώπιση από παθολόγο ή γενικό γιατρό και όχι από γιατρούς στα Επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο έλεγχος ζητείται από τον γιατρό όταν η κλινική εικόνα του ασθενή παραπέμπει άμεσα σε εκείνη της γριπώδους συνδρομής και επίσης όταν το περιστατικό νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στον ιδιωτικό τομέα ο μοριακός έλεγχος, ο οποίος δεν συνταγογραφείται, κοστίζει από 30 ευρώ και η τιμή του αυξάνεται ανάλογα με το πόσο λεπτομερής είναι.

Πάντως, είτε ο ασθενής με γρίπη επισκεφθεί δημόσια δομή ή ιδιωτική, θα κληθεί να πληρώσει εξολοκλήρου τα σκευάσματα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της γρίπης, καθώς τα αντιπυρετικά, τα αναλγητικά, τα αντιβηχικά είναι μη αποζημιούμενα σκευάσματα.

Τυχόν αντί-ιικό φάρμακο που θα συνταγογραφήσει ο γιατρός έχει συμμετοχή.

Δείτε ακόμη: 

Κρήτη γρίπη

Κρήτη: Από γρίπη είχε προσβληθεί η μικρούλα Εύχαρις που «έσβησε» στη ΜΕΘ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις