Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Η Άγκυρα απαντά στον Καμμένο για τα έξι μίλια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Άγκυρα απαντά στον Καμμένο για τα έξι μίλια

Η Άγκυρα απαντά στον Καμμένο για τα έξι μίλια Απάντηση στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, μετά τις δηλώσεις του όπου και χαρακτήρισε θετική την κίνηση της Τουρκίας να καταθέσει για πρώτη φορά αίτημα εισόδου στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, έδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε το γεγονός ως ιδιαιτέρως θετικό καθώς […]

Η Άγκυρα απαντά στον Καμμένο για τα έξι μίλια

Η Άγκυρα απαντά στον Καμμένο για τα έξι μίλια

Απάντηση στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, μετά τις δηλώσεις του όπου και χαρακτήρισε θετική την κίνηση της Τουρκίας να καταθέσει για πρώτη φορά αίτημα εισόδου στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, έδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε το γεγονός ως ιδιαιτέρως θετικό καθώς για πρώτη φορά – όπως υποστήριξε – οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προχωρούν σε μια τέτοια κίνηση καθώς έως σήμερα προτιμούν να παραβιάζουν το ελληνικό FIR και να μην δίνουν σχέδια πτήσης.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε βέβαια πως η κίνηση της γειτονικής χώρας εντάσσεται σε πρωτόκολλο που προβλέπει την αποφυγή των εντάσεων σε εορτές όπως άλλωστε είναι η σημερινή που εορτάζει ο αρχάγγελος Μιχαήλ και η Πολεμική Αεροπορία

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου, Χάμι Ακσόι, τόνισε πως η Άγκυρα αναγνωρίζει ως εναέριο χώρο της Ελλάδας τα έξι ναυτικά μίλια και υποβάλουν σχέδιο πτήσεις μόνο γι’ αυτά.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής: 

«Όπως είναι γνωστό, για τις πολιτικές και τις στρατιωτικές πτήσεις, μια χώρα οφείλει να ζητήσει άδεια χρήσης του εναέριου χώρου άλλης χώρας. Η χώρα μας αναγνωρίζει φυσικά τα έξι μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας και ζητά άδειες πτήσης σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις για πτήσεις προς και από την Ελλάδα. Αυτή δεν είναι μια νέα πρακτική».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα όρισε τον εναέριο χώρο της στα 10 ναυτικά μίλια με Προεδρικό Διάταγμα του 1931 για σκοπούς αεροπλοΐας και αστυνόμευσης του εναέριου χώρου και ότι η Τουρκία δεν είχε αμφισβητήσει το συγκεκριμένο ΠΔ επί δεκαετίες αφού οι πρώτες παραβιάσεις ξεκίνησαν από το 1975.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις