Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Εξαρθρώθηκαν δύο μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις- Κλοπές και τοκογλυφία (pics)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαρθρώθηκαν δύο μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις- Κλοπές και τοκογλυφία (pics)

Του Πέτρου Καρσιώτη Αρχηγός σε συμμορία τα μέλη της οποίας αφαιρούσαν νυχτερινές ώρες μηχανήματα από ανενεργά εργοστάσια και συναρχηγός μέσω της… χρηματοδότησης από την πώληση των κλοπιμαίων σε άλλη ομάδα τοκογλύφων, που είχε ως θύματα τουλάχιστον δέκα πέντε καταστηματάρχες, που είχαν ανάγκη ρευστού! Πρόκειται για έναν 52χρονο ημεδαπό ο οποίος συνελήφθη μαζί με ακόμη επτά […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

Αρχηγός σε συμμορία τα μέλη της οποίας αφαιρούσαν νυχτερινές ώρες μηχανήματα από ανενεργά εργοστάσια και συναρχηγός μέσω της… χρηματοδότησης από την πώληση των κλοπιμαίων σε άλλη ομάδα τοκογλύφων, που είχε ως θύματα τουλάχιστον δέκα πέντε καταστηματάρχες, που είχαν ανάγκη ρευστού!

Πρόκειται για έναν 52χρονο ημεδαπό ο οποίος συνελήφθη μαζί με ακόμη επτά άτομα που συναποτελούσαν τη συμμορία που έκλεβε εργοστάσια και μαζί με 53χρονο, που φέρεται ως ο αρχηγός της ομάδας των τοκογλύφων.

Δρούσαν από τον Σεπτέμβριο του 2017

Σύμφωνα με  τα στοιχεία της Ασφάλειας Χαλκίδας που φέρνει τις υποθέσεις αυτές στο φως μετά από λεπτομερή έρευνα, οι δύο συλληφθέντες  τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2017, είχαν αναπτύξει ευρεία δράση στο πεδίο της τοκογλυφικής και εκβιαστικής δραστηριότητας.

Τα θύματά τους ανέρχονται σε δεκαπέντε, τουλάχιστον, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και άλλους πολίτες, από τους οποίους προσπόριζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές δυσχέρειες και την άμεση ανάγκη τους για ρευστότητα.

«Έσπαγαν» και προεξοφλούσαν επιταγές με τόκο από 5 έως 10%

Ως προς τη μεθοδολογία, λέει η Αστυνομία,  χρησιμοποιούσαν ιδίως την πρακτική του «σπασίματος» και της προεξόφλησης επιταγών, παρακρατώντας τόκο που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό από 5% έως 10%, όταν το τρέχον εξωτραπεζικό νόμιμο δικαιοπροκτικό επιτόκιο δανεισμού, ανέρχεται στο 5,25% ανά έτος.

Απειλούσαν με «σφράγιση» των επιταγών

Επιπλέον εκβίαζαν τα θύματα τους, στις περιπτώσεις που καθυστερούσαν την καταβολή των «συμφωνηθέντων», ασκώντας πίεση και απειλές για «σφράγιση» των επιταγών.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για σύσταση συμμορίας, τοκογλυφία, εκβίαση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση νομοθεσίας περί όπλων.

Είχε διατάξει εμπρησμό επιχείρησης το 2016

Επιπλέον ο 53χρονος κατηγορείται και ως ηθικός αυτουργός σε υπόθεση εμπρησμού επιχείρησης, τον Νοέμβριο του 2016.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και άλλους χώρους των συλληφθέντων, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων

  • το χρηματικό ποσό των (104.595) ευρώ,
  • (2) πιστόλια,
  • (2) κυνηγετικά όπλα,
  • μαχαίρια – στιλέτα,
  • πτυσσόμενο μεταλλικό γκλοπ και σιδερογροθιά,
  • συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (tazer) ,
  • πληθώρα προϊόντων κλοπών (μηχανήματα, εξαρτήματα, εργαλεία, κοσμήματα κ.λ.π.),
  • τραπεζικά βιβλιάρια και επιταγές,
  • διάφορες έγγραφες σημειώσεις, καθώς και
  • (2) Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητα.

Η συμμορία των ανενεργών εργοστασίων

Σε ό,τι αφορά τη συμμορία που εξαπέλυε ληστρικές επιθέσεις σε ανενεργά εργοστάσια, συνελήφθη το «αρχηγικό» της στέλεχος, 52χρονος ημεδαπός,(σ.σ που εμπλέκεται και στην τοκογλυφία) καθώς και επτά  ακόμη μέλη της, εκ των οποίων πέντε ημεδαποί, ηλικίας 64, 63, 43, 53 και 43 ετών, καθώς και δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 42 και 36 ετών.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής.

Έκλεβαν εργοστάσια σε Βοιωτία, Εύβοια, Αττική

Η δράση της  οργάνωσης, χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2017 και  προσδιορίζεται στη συστηματική  διάπραξη κλοπών, κυρίως από ανενεργά εργοστάσια σε περιοχές της Βοιωτίας, Εύβοιας και Αττικής.

Ως προς τη μεθοδολογίας δράσης τους, όπως διακριβώθηκε, τα μέλη της οργάνωσης, υπό την καθοδήγηση του αρχηγικού της στελέχους, εντόπιζαν αρχικά τους υποψήφιους «στόχους» και ακολούθως προέβαιναν στην κατόπτευση και φωτογράφηση τους.

Φόρτωναν τα κλοπιμαία σε γερανοφόρα

Στη συνέχεια οι δράστες, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση, ανά περίπτωση, αφαιρούσαν από τα εργοστάσια μηχανήματα διαφόρων τύπων, εργαλεία, χάλκινα καλώδια, οχήματα, μεταλλικά και άλλα αντικείμενα, τα οποία φόρτωναν σε γερανοφόρο ή άλλο όχημα, ιδιοκτησίας του «αρχηγικού» στελέχους και τα μετέφεραν σε χώρους, προκειμένου να τα διαθέσουν άμεσα για πώληση σε κύκλωμα συνεργαζομένων κλεπταποδόχων.

Στις 500.000 ευρώ η αξία της «λείας» από τις κλοπές

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενέχονται συνολικά στην διάπραξη δεκαπέντε (15) κλοπών και δύο (2) αποπειρών κλοπών, με την αξία της λείας που αποκόμισαν να υπερβαίνει τις (500.000) ευρώ.

Για την συγκεκριμένη υπόθεση, κατηγορούνται έντεκα  ακόμη ημεδαποί για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις