Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Εντολή “σοκ” της Κομισιόν, για όσους έχουν χρέη στη ΔΕΗ
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Εντολή “σοκ” της Κομισιόν, για όσους έχουν χρέη στη ΔΕΗ

Εντολή της Κομισιόν να κοπεί τάχιστα το ρεύμα σε όσους έχουν οφειλές στη ΔΕΗ και η οικονομική τους κατάσταση δείχνει πως η σταδιακή αποπληρωμή είναι εφικτή. Τα χρέη στην εταιρία αγγίζουν τα 3 δις ευρώ. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο επικεφαλής της ΔΕΗ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση […]

Εντολή της Κομισιόν να κοπεί τάχιστα το ρεύμα σε όσους έχουν οφειλές στη ΔΕΗ και η οικονομική τους κατάσταση δείχνει πως η σταδιακή αποπληρωμή είναι εφικτή.

Τα χρέη στην εταιρία αγγίζουν τα 3 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο επικεφαλής της ΔΕΗ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση Συμμόρφωσης, με την οποία επισφραγίστηκε η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, έχει ζητήσει λύση του προβλήματος «μια κι έξω».

«Περαιτέρω αποφασιστικές ενέργειες θα πρέπει να προωθηθούν εφεξής, όπως η παροχή κινήτρων συμμόρφωσης, με διαταγές διακοπής και η ελαχιστοποίηση της κλοπής ρεύματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν στο ειδικό Box για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η ΔΕΗ.

Η QUALCO που έχει αναλάβει το project της διαχείρισης του προβλήματος φέρεται να σχεδιάζει ρυθμίσεις και διακανονισμούς οφειλών κατά περίπτωση , με βάση το προφίλ των οφειλετών.

Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσιακή τους κατάσταση.

Εκατό εκατομμύρια ευρώ στοχεύει να εισπράξει φέτος η ΔΕΗ

Ωστόσο αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν σύμφωνα με το iefimerida, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απλό, καθώς προϋποθέτει την πρόσβαση της εταιρίας σε βάσεις δεδομένων, απ’ όπου θα πρέπει να αντληθούν στοιχεία.

Αυτό, απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, που δεν υπάρχει στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την απόσχιση των μονάδων της ΔΕΗ, που αποτελεί ένα από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρέχουσας αξιολόγησης θεωρείται θέμα ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα θα γίνει τουλάχιστον μία τηλεδιάσκεψη με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν έτσι ώστε το σχέδιο νόμου να πάρει την τελική του μορφή ως την Παρασκευή και να φτάσει στη Βουλή αμέσως μετά από τις 25 Μαρτίου.

ΔΕΗ: Νέος τρόπος διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Όσο για τους οφειλέτες που ψάχνουν «παραθυράκια» για να γλιτώσουν κάποιο χρέος στη ΔΕΗ, η επιχείρηση δεν έχει ακόμη κάποιο γερό σχέδιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του επικεφαλής της ΔΕΗ, μόνο από εκείνους που άλλαξαν πάροχο, αθετώντας τη ρύθμιση οφειλών στη ΔΕΗ, προστέθηκε βάρος 200 εκατ. Ευρώ.

Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι αλλάζουν ΑΦΜ και πάροχο για να μην τους εντοπίζει η ΔΕΗ.

Η οποία με τη σειρά της τα «βάζει» με τη ΡΑΕ που δεν κλείνει τις «τρύπες» του σχετικού πλαισίου.

Όπως και να έχει, τα πράγματα για όσους χρωστάνε αυτή τη φορά είναι κάτι παραπάνω από δύσκολα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις