Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκτός συζήτησης το «Μακεδονία του Ίλιντεν»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτός συζήτησης το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποσύρει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό το «Republika Ilindenska Makedonija» (Μακεδονία του Ίλιντεν). «Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Iλιντεν” είναι μια λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω», έχει γράψει ωστόσο στο Twitter ο πρωθυπουργός των Σκοπίων. Την ίδια ώρα τα σκοπιανά […]

Οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποσύρει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό το «Republika Ilindenska Makedonija» (Μακεδονία του Ίλιντεν).

«Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Iλιντεν” είναι μια λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω», έχει γράψει ωστόσο στο Twitter ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Την ίδια ώρα τα σκοπιανά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν θετικός σε αυτό το όνομα κατά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια.

Οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης όμως μετά την ενημέρωση τους, αφήνει να διαρρεύσει ότι το όνομα που παραπέμπει στην εξέγερση του Iλιντεν δεν θα συζητηθεί άλλο και η διαπραγμάτευση ή θα επιστρέψει στα ονόματα που ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι ή θα συζητηθεί κάποια νέα πρόταση.

Ο κ. Τσίπρας, έχοντας εισπράξει ήδη από την Παρασκευή όλο αυτό το αρνητικό κλίμα, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση αναδεικνύει ως απαραίτητη προϋπόθεση τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια για να ξεκινήσει η προενταξιακή διαδικασία τους σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και τους είπε πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Τούρκοι χάκερς χτύπησαν νέα ελληνική ιστοσελίδα

Ωστόσο το Σάββατο κατά την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός στο μήνυμα που έστειλε προς τον Ζόραν Ζάεφ και την πλευρά των Σκοπίων δεν έκρυψε την ανησυχία του λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία, ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα, ας διανύσουμε με προσοχή και τα τελευταία μέτρα, η Ελλάδα θα είναι αρωγός στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το μεγάλο βήμα προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να «κολλήσει» ή να εγκαταλειφθεί το Σκοπιανό, το οποίο στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν ως όχημα για τα σχέδιά τους στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε περίπτωση συμφωνίας με τα Σκόπια φαίνεται να έχει η ίδια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η εξαιρετικά δύσκολη πολιτικά και δημοσκοπικά θέση της και τα ελάχιστα περιθώρια κινήσεων που διαθέτει, αναγκάζουν την κυβέρνηση να απεργάζεται σενάρια ανακατατάξεων και να συντηρεί κλίμα συνεργασιών. Χρησιμοποιώντας το Σκοπιανό, την κατάτμηση εκλογικών περιφερειών, την απλή αναλογική που σχεδιάζει να επαναφέρει ή την απλή αναλογική στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις