Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Δύσκολος ο δρόμος για τα αναδρομικά στις συντάξεις – “Χρυσάφι” κοστίζουν οι αγωγές
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Δύσκολος ο δρόμος για τα αναδρομικά στις συντάξεις – “Χρυσάφι” κοστίζουν οι αγωγές

Πανάκριβες για την εποχή οι αγωγές για τις συντάξεις – Πόσο “πάει” η ταρίφα Περισσότεροι από 600.000 συνταξιούχοι έχουν καταθέσει αίτηση για διακοπή της παραγραφής, χορήγησης αναδρομικών από συντάξεις και δώρα. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους οι αιτήσεις ίσως ξεπεράσουν ακόμη και τα 2 εκατομμύρια! Την ίδια ώρα τα εξειδικευμένα στο εργατικό δίκαιο […]

αγωγές.jpg

Πανάκριβες για την εποχή οι αγωγές για τις συντάξεις – Πόσο “πάει” η ταρίφα

Περισσότεροι από 600.000 συνταξιούχοι έχουν καταθέσει αίτηση για διακοπή της παραγραφής, χορήγησης αναδρομικών από συντάξεις και δώρα.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους οι αιτήσεις ίσως ξεπεράσουν ακόμη και τα 2 εκατομμύρια!

Την ίδια ώρα τα εξειδικευμένα στο εργατικό δίκαιο δικηγορικά γραφεία, τρίβουν τα χέρια τους.

Πολλοί συνταξιούχοι πιστεύοντας ότι μόνο με αγωγή μπορεί να έχουν τύχη, προχωρούν σε στην κατάθεσή τους, καταβάλλοντας βέβαια και το ανάλογο αντίτιμο σύμφωνα με το newsit.

Η ταρίφα κυμαίνεται από 50 έως και 200 ανά άτομο

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός προσφυγών από κληρονόμους συνταξιούχων που απεβίωσαν.

Πολλοί προτρέπουν ακόμη και τους νέους συνταξιούχους, να υποβάλουν αιτήσεις στον ΕΦΚΑ αλλά και το ΕΤΕΑΕΠ, καθώς προεξοφλούν ότι ο Ν. Κατρούγκαλου θα κριθεί αντισυνταγματικός.

Ο συνωστισμός των συνταξιούχων ανάγκασε τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να δέχεται πλέον μόνο ηλεκτρονικά τις αιτήσεις. Ηλεκτρονικές αιτήσεις άλλωστε δέχεται πλέον και το ΕΤΕΑΕΠ.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος δήλωσε ότι οι συνταξιούχοι με τις αιτήσεις μπορούν να διακόψουν την παραγραφή.

Η κατάθεση της αίτησης αναστέλλει την παραγραφή και δίνει, σύμφωνα με τον υφυπουργό, τη δυνατότητα στον συνταξιούχο, εντός 5 ετών, ήτοι έως τα μέσα του 2024, να σκεφτεί τι θα κάνει.

Στο ενδιάμεσο διάστημα άλλωστε, θα έχει εκδοθεί και η κρίση του ΣτΕ. Έως τότε, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα έχει ληφθεί και η όποια πολιτική απόφαση, η οποία μάλιστα θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων.

Ανεξάρτητα από το εάν έχουν καταθέσει αίτηση στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ ή ακόμη και αγωγή.

Ήδη είναι προς εκδίκαση περί τις 1.500 – 2.000 αγωγές συνταξιούχων, και είναι ψηλά στην λίστα προς εκδίκαση.

Ένα μέρος αυτών, περίπου 100 ίσως και περισσότερες θα εκδικαστούν μέσα στο 2018.

Η ανησυχία πάντως υπάρχει, αφού πιθανή δικαίωση των συνταξιούχων σε Εφετείο, δημιουργεί ένα σοβαρό θέμα, αφού το συνολικό κόστος υπερβαίνει τα 10 δισ., ποσό που κανείς στην χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Οι ειδικοί υπολογίζουν το κόστος των περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές σε 4 δισ. ευρώ το έτος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις