Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Δυσάρεστη Αναπνοή: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης
ΥΓΕΙΑ

Δυσάρεστη Αναπνοή: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Η δυσάρεστη αναπνοή που διαπιστώνουμε μερικές φορές στο στόμα μας προκαλείται από μικρόβια που υπάρχουν. Τα μικρόβια και τα βακτήρια χρησιμεύουν στη διάσπαση των τροφών και υπάρχουν στο σάλιο και όχι μόνο. Η δυσάρεστη αναπνοή προκαλείται από αυτή τη διάσπαση. Σημειωτέον ότι ο κάθε άνθρωπος δεν μπορεί να αισθανθεί πόσο άσχημα μυρίζει η αναπνοή του, […]

Δυσάρεστη Αναπνοή: Ποιες οι αιτίες και πως αντιμετωπίζεται

Η δυσάρεστη αναπνοή που διαπιστώνουμε μερικές φορές στο στόμα μας προκαλείται από μικρόβια που υπάρχουν. Τα μικρόβια και τα βακτήρια χρησιμεύουν στη διάσπαση των τροφών και υπάρχουν στο σάλιο και όχι μόνο.

Η δυσάρεστη αναπνοή προκαλείται από αυτή τη διάσπαση. Σημειωτέον ότι ο κάθε άνθρωπος δεν μπορεί να αισθανθεί πόσο άσχημα μυρίζει η αναπνοή του, αφού η μύτη μας συνηθίζει τις οικείες μυρωδιές. Μυρίζουμε μόνο την αναπνοή των άλλων.

Αιτίες για τη δυσάρεστη αναπνοή

Η δύσοσμη αναπνοή οφείλεται σε πτητικές ενώσεις, προερχόμενες κύρια από αεροφόρες κοιλότητες της κεφαλής όπως τη μύτη, τους  παραρινικούς κόλπους και το στόμα αλλά και το φάρυγγα και τον οισοφάγο.

Βέβαια τις περισσότερες φορές υπάρχει κάποιο θέμα στην…στοματική μας κοιλότητα και γι’ αυτό μυρίζει η αναπνοή μας. Οι πιο συχνές παθήσεις που την προκαλούν είναι η ουλίτιδα, η τερηδόνα, η ξηροστομία, τα κατάλοιπα τροφών στα δόντια κ.α.

Πώς να καταπολεμήσετε την κακοσμία του στόματος

-Ο πιο απλός τρόπος για να απαλλαγούμε είναι το καθημερινό βούρτσισμα όχι μόνο των δοντιών αλλά και της γλώσσας και των ούλων. Το βούρτσισμα δεν θα πρέπει να γίνεται μια μόνο φορά τη μέρα αλλά τουλάχιστον μετά από κάθε γεύμα.

-Η χρήση στοματικού διαλύματος βοηθάει αρκετά αφού εξοντώνει μεγάλο ποσοστό μικροβίων.

-Το στόμα μας θα πρέπει πάντα να είναι ενυδατωμένο. Για να έχουμε σωστή ισορροπία σάλιου θα πρέπει να πίνουμε πολλά υγρά.

-Προσοχή στο τι τρώμε. Ένα στόμα με άσχημη οσμή, γίνεται ακόμη πιο… κάκοσμο, όταν καταναλώνουμε τροφές όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι. Πρέπει να εντάξουμε περισσότερες τροφές με υδατάνθρακες, περισσότερα λαχανικά, και φρούτα.

-Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι μια λύση αλλά, όπως λένε χαριτολογώντας οι γιατροί, είναι απλά μια “λύση για το πρώτο ραντεβού” και δεν λύνει το πρόβλημα.

-Κόψτε ή ελαττώστε το κάπνισμα. Επίσης, το αλκοόλ δεν βοηθάει, αφού αφυδατώνει το στόμα και επιδεινώνει την δυσάρεστη αναπνοή.

-Μασήστε λίγο μαϊντανό που εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές από τις άλλες τροφές.

-Παλιά πιπίλιζαν γαρύφαλλο, που βοηθούσε στην καλύτερη και πιο φρέσκια αναπνοή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις