Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Για ποιους είναι «υποχρεωτικός» ο έλεγχος για ηπατίτιδα C
ΥΓΕΙΑ

Για ποιους είναι «υποχρεωτικός» ο έλεγχος για ηπατίτιδα C

«Yποχρεωτικός» είναι ο έλεγχος για ηπατίτιδα C σε άτομα που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 – 1980. «Ο ΕΟΠΥΥ έχει στείλει εντολή στην ΗΔΙΚΑ, η οποία προβλέπει ότι όταν οποιοσδήποτε γιατρός καταχωρεί επίσκεψη ατόμου που έχει γεννηθεί μεταξύ 1945-1980, θα βγαίνει ειδοποίηση ότι αυτός ο ασθενής πρέπει να ελεγχθεί για ηπατίτιδα C», τόνισε στο Πρακτορείο FM ο […]

«Yποχρεωτικός» είναι ο έλεγχος για ηπατίτιδα C σε άτομα που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 – 1980.

«Ο ΕΟΠΥΥ έχει στείλει εντολή στην ΗΔΙΚΑ, η οποία προβλέπει ότι όταν οποιοσδήποτε γιατρός καταχωρεί επίσκεψη ατόμου που έχει γεννηθεί μεταξύ 1945-1980, θα βγαίνει ειδοποίηση ότι αυτός ο ασθενής πρέπει να ελεγχθεί για ηπατίτιδα C», τόνισε στο Πρακτορείο FM ο καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Υλοποίησης και Παρακολούθησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, ο λόγος είναι ότι με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες και τις καταγραφές, φαίνεται ότι πάνω από το 60% των λοιμώξεων που έχουμε στην Ελλάδα, είναι σε άτομα του γενικού πληθυσμού που έχουν γεννηθεί αυτές τις δεκαετίες, όπου δεν υπήρχαν καλές νοσηλευτικές ή ιατρικές πρακτικές, οι οποίες όμως πλέον έχουν αλλάξει.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα – σοκ για την παχυσαρκία

Όσο για το ποιοι άλλοι πρέπει υποχρεωτικά να ελέγχονται, απαντά: «Όσοι έχουν συμπεριφορές που μπορεί να τους έχουν εκθέσει σε κίνδυνο, δηλαδή έχουν κάνει χρήση ενέσεων, καθώς και μεταγγίσεις αίματος ή παραγώγων του πριν το 1992. Επίσης άτομα που έχουν υποστεί μεταμόσχευση οργάνου πριν το 1992, ή είχαν πολλαπλές νοσηλείες πριν τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Υποχρεωτική είναι η εξέταση και για όποιον σε ένα απλό τσεκ-απ βρει αυξημένα, τα απλά ηπατικά ένζυμα, τις τρανσαμινάσες, καθώς επίσης και για ειδικές ομάδες όπως είναι οι αιμοκαθερόμενοι, όσοι έχουν άλλες λοιμώξεις όπως hiv, ή όσοι εκτίθενται με παρόμοιες συμπεριφορές και στον ιό της ηπατίτιδας C».

Να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος είναι οι αδιάγνωστοι που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 75% των ασθενών, δηλαδή περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν ηπατίτιδα C και δεν το γνωρίζουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις