Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου
PLUS

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

Mπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το φαγητό που δεσπόζει στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία. Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή. Διαβάστε […]

Mπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το φαγητό που δεσπόζει στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία.

Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή.

Διαβάστε ακόμα:

25η Μαρτίου: Όσα πρέπει να έχει το παραδοσιακό τραπέζι

Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Οι άλλες δύο ημέρες διαφοροποίησης της νηστείας είναι η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Πέμπτη.

Η 25η Μαρτίου όμως έχει διττή σημασία για τον Ελληνισμό, μιας και συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821.

Η εξήγηση λοιπόν για αυτό το έθιμο είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις