Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Βρυγμός, τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
ΥΓΕΙΑ

Βρυγμός, τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Ως βρυγμός ορίζεται το μη φυσιολογικό σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας κάποιες φορές. Γίνεται ασυνείδητα μας και συχνά συνδέεται με διαταραχές του ύπνου, όπως η αποφρακτική υπνική άπνοια. Παράλληλα, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, αλλά και το ροχαλητό και η […]

Ως βρυγμός ορίζεται το μη φυσιολογικό σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας κάποιες φορές. Γίνεται ασυνείδητα μας και συχνά συνδέεται με διαταραχές του ύπνου, όπως η αποφρακτική υπνική άπνοια. Παράλληλα, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, αλλά και το ροχαλητό και η κατάθλιψη συντελούν στην εμφάνιση ή την επιδείνωση του φαινομένου.

Αντιμετώπιση

Η μυοχαλαρωτική φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με διαχείριση των επιπέδων άγχους κρίνεται σε αρκετές περιπτώσεις σκόπιμη. Αποδεδειγμένα, μπορεί να βοηθήσει και κατασκευή ενός εξατομικευμένου στοματικού νάρθηκα σύγκλεισης. Ο οδοντίατρος αφού ελέγξει τη σύγκλειση των δοντιών του ασθενούς μπορεί να κατασκευάσει ειδικά για αυτό ένα διαφανές μασελάκι που καλύπτει όλα τα δόντια της άνω γνάθου.

Αυτός ο νάρθηκας φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου και εκτός της προστασίας που παρέχει στα δόντια από το τρίξιμο, επιπλέον σταθεροποιεί το κλείσιμο του στόματος και χαλαρώνει τους μύες και τις κροταφογναθικές αρθρώσεις. Σε περίπτωση που ο βρυγμός συνυπάρχει μαζί με άλλη διαταραχή του ύπνου, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συνδυαστικά και ο ασθενής να παραπέμπεται σε εξειδικευμένες κλινικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άσκηση εναντίον κατάθλιψης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις