Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Βαρουφάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί σε μνημονιακό κόμμα, αλλά κανείς δεν θα το ρίξει
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Βαρουφάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί σε μνημονιακό κόμμα, αλλά κανείς δεν θα το ρίξει

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συστήνει το DiEM25, παρουσιάζει κάποιους από τους επώνυμους συνοδοιπόρους του και αυτοχαρακτηρίζεται ως ιδιότροπος. Μιλώντας στο Reader, εξηγεί γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει διάρκεια. Από τα πανεπιστημιακά έδρανα στον υπουργικό θώκο και από τον ΣΥΡΙΖΑ στο DiEM25. Από τις προθήκες των βιβλιοπωλείων τώρα και… ταινία διά χειρός Γαβρά. Αν αυτά αφορούσαν άλλον και όχι […]

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συστήνει το DiEM25, παρουσιάζει κάποιους από τους επώνυμους συνοδοιπόρους του και αυτοχαρακτηρίζεται ως ιδιότροπος.

Μιλώντας στο Reader, εξηγεί γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει διάρκεια.

Από τα πανεπιστημιακά έδρανα στον υπουργικό θώκο και από τον ΣΥΡΙΖΑ στο DiEM25. Από τις προθήκες των βιβλιοπωλείων τώρα και… ταινία διά χειρός Γαβρά. Αν αυτά αφορούσαν άλλον και όχι εσάς, στο άκουσμά τους πως θα τα σχολιάζατε;

Μάλλον θα είχα την απορία να γνωρίσω αυτόν τον ιδιότροπο τύπο….

Αλήθεια είναι ότι με δύο φράσεις, περιγράψατε τους κύριους σταθμούς της ζωής μου κατά τα τελευταία 7 με 8 έτη, αν και η ταινία του Γαβρά είναι κάτι το οποίο με τιμά, αλλά και από το οποίο έχω κρατήσει αποστάσεις. Οι καλλιτέχνες είναι ιδιόμορφοι άνθρωποι, επιλέγουν εκείνοι το πότε ο κόσμος παρεμβαίνει στη δημιουργία τους. Το γνωρίζω καλά αυτό και το σέβομαι, καθότι η σύζυγός μου ανήκει σ’ αυτό το ξεχωριστό σινάφι.

Αλλά ας επανέλθω λίγο στο ερώτημα. Πριν από το 2010, δεν είχα ούτε βλέψεις, ούτε διάθεση να ασχοληθώ με την πολιτική και να αφήσω πίσω ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου για το οποίο έχω πασχίσει και έχω αναλώσει τις δυνάμεις μου, αναφέρομαι στο Πανεπιστήμιο. Η υπουργεία μου προέκυψε κατόπιν συνεννόησης, στη βάση ενός πολύ συγκεκριμένου και στοιχειοθετημένου προγράμματος. Έλαβα την εντολή να διαπραγματευτώ μία «αμοιβαία επωφελή συμφωνία» και το έκανα μέχρι τέλους, μέχρι εκεί όπου πλέον δεν γινόταν να συμβιβαστούν οι αρχές μου με τις απαιτήσεις των δανειστών. Η απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2015, να εμποδίσει την πορεία των πολιτικών εξελίξεων και να περάσει από τη διαπραγμάτευση στη συνεργασία με την τρόικα, καταπατούσε όχι μόνο τις δικές μου αρχές και αξίες, όχι μόνο την εντιμότητά μου απέναντι στην επιστήμη μου και την πολιτική, αλλά και του κόσμου που μας στήριξε και που θέλησε να αναλάβει το βάρος μιας δια-γενεακής ευθύνης, δηλαδή που δεν του αναλογούσε.

Κατόπιν τούτων, το βιβλίο Ανίκητοι Ηττημένοι είναι αποτέλεσμα αυτής της σημαντικής εποχής των περίπου έξι μηνών προσπάθειας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης του 2015. Είναι η προσωπική μου μαρτυρία, για το δράμα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Με αφετηρία την υπόσχεσή σας ότι δε θα ξαναμιλήσετε για το ’15 και τα τεκταινόμενά του θα τα δούμε πλέον στην ταινία του κ. Γαβρά, πάμε στο DiEM25 και στις περιοδείες σας. Σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκεστε; Υπάρχει δυναμική γύρω από το DiEM25;

Εξελίσσεται και αναπτύσσεται με πολύ εντονότερους ρυθμούς απ’ αυτούς που θα περίμενε ο οποιοσδήποτε έχει κάποια μικρή έστω σχέση με τα κινήματα στον ευρωπαϊκό χώρο. Το DiEM25 ξεκίνησε πραγματικά απ’ το τίποτα και μετράει μόλις 20 μήνες ζωής. Σήμερα αριθμεί πάνω από 60 χιλιάδες ενεργά μέλη και είναι πλέον αρκετά ώριμο ώστε να περάσει σε μια νέα φάση της λειτουργίας του. Είναι αυθόρμητο, πρωτοποριακό, πραγματικά καινοτόμο στη δομή του και κομίζει θετικά μηνύματα προς όλους τους Ευρωπαίους που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και θεωρούν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι υπάρχει εναλλακτική και κοπιάζουμε καθημερινά για την ανάδειξή της.

Θα πρέπει εδώ επίσης να υπογραμμίσω ότι το DiEM25 είναι ένα πανευρωπαϊκό κίνημα για τη Δημοκρατία και τον τερματισμό της Λιτότητας, η βάση του οποίου αποτελείται από δημοκράτες, προοδευτικούς, αριστεριστές, φιλελεύθερους κτλ, δηλαδή είναι ένα άκρως ενδιαφέρον πολιτικό μωσαϊκό που επιχειρεί να απαντήσει στο πιο κρίσιμο ερώτημα των καιρών μας: Ποια Ευρώπη οραματιζόμαστε και πώς θα μπορέσουμε να την κατορθώσουμε, ώστε αυτός ο τόπος να μας χωράει όλους.

Τώρα, αναφορικά με τον κόσμο που μας στηρίζει, εξέχοντα μέλη του DiEM25 και συν-οδοιπόροι σε αυτή τη προσπάθεια αναστήλωσης της δημοκρατίας στην Ευρώπη είναι ο Noam Chomsky, ο Slavoj Zizek, η Naomi Klein, o Brian Eno και άλλοι σπουδαίοι στοχαστές και πλήθος κόσμου που αγωνιά, ελπίζει και επιμένει να αντιδρά στη νεο-αντι-φιλελεύθερη κυριαρχία των Βρυξελλών.

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο DiEM25 και τα μέλη του αποφάσισαν κάθοδο στις εκλογές. Θα συμμετάσχετε και στις εθνικές και στις ευρωεκλογές αυτόνομα;

Να σας πω. Έτσι όπως ακριβώς τα μέλη μας ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής του DiEM25 σε εκλογικές μάχες ανά την Ευρώπη, τώρα πρέπει να αναλάβουμε προσεκτικά βήματα ως προς την υλοποίηση αυτού του στόχου. Δεν πρέπει να πιέσουμε καταστάσεις, αλλά ούτε και να ολιγωρήσουμε. Στόχος μας είναι οι εκλογές, είτε οι βουλευτικές, είτε οι ευρωεκλογές και εμείς επεξεργαζόμαστε τα βήματα που θα μας επιτρέψουν να δηλώσουμε παρόντες. Στο DiEM25 δεν έχουμε ως βασικό και απώτερο σκοπό να καταλάβουμε βουλευτικά αξιώματα και θώκους, ούτε να ικανοποιήσουμε προσωπικές φιλοδοξίες μέσα από την εκλογή μας σε πολιτικές θέσεις. Είμαστε άνθρωποι που προερχόμαστε από κάθε είδους κοινωνικούς χώρους, με τις ζωές μας, τις διαδρομές μας, τις ιστορίες μας και αυτό προσδίδει μια ιδιαίτερη αξία στην εμπλοκή μας με την πολιτική, που προέκυψε ως ανάγκη από τη θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει έρθει η Ευρώπη σήμερα.

Έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις σε κάθε χώρα, σε κάθε πόλη με πολιτικούς παράγοντες των οποίων οι πολιτικές βρίσκονται κοντά στη Διακήρυξή μας και είναι συνεπείς με την Προοδευτική μας Ατζέντα για την Ευρώπη και τη Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη. Ο στόχος; Να προετοιμάσουμε εγκαίρως την ΚΟΙΝΗ συνεκτική πολιτική ατζέντα που θα παρουσιάσουμε τον Μάιο του 2019 στους ψηφοφόρους σε όλη την Ευρώπη.

Είχαμε και τις εκλογές στην Κεντροαριστερά. Πιστεύετε ότι είναι ένας χώρος που μπορεί να ανανεωθεί και ενδεχομένως με τη νέα του μορφή να αποτελέσει και έναν μελλοντικό συνομιλητή σας;

Μου κάνει πραγματικά πολύ εντύπωση ο τρόπος και η επιμονή ανάδειξης των εσωτερικών εκλογών για την προεδρία ενός κόμματος που στην ουσία δεν έχει ακόμα υπάρξει. Ο νέος «κεντροαριστερός» φορέας δεν έχει ταυτότητα, είναι κενός πολιτικής και αποτελείται από τα πολιτικά θρύψαλα της ύστερης μεταπολίτευσης που μας ώθησε στο μνημόνιο και τη βίαιη λιτότητα διαρκείας. Δεν γνωρίζω σε τι είδους κολυμπήθρα του Σιλοάμ πρόκειται να θεραπευτεί ο ιστορικός και πολιτικός στιγματισμός του στα μάτια του κόσμου, αλλά η ιδιοσυστασία του νέου φορέα είναι προβληματική, καθότι δεν δύναται να προτείνει νέες λύσεις. Συνεπώς πρεσβεύω ότι δεν υπάρχει τρόπος ανανέωσης αυτού του παρωχημένου πολιτικού χώρου.

Τώρα, όσον αφορά το σκέλος της ερώτησής σας για τους μελλοντικούς συνομιλητές μας θα πρέπει να σας πω το εξής: Το DiEM25 δεν είναι συμβατό με την πορεία των κομμάτων που αποτελούν την ελληνική «Κεντροαριστερά». Όλοι αυτοί οι σχηματισμοί έχουν αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν άκριτα, σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ερημοποιούν και απαξιώνουν τη χώρα. Η λογική της υπεραπόδοσης των μέτρων, δηλαδή της αφαίμαξης εργαζόμενων και συνταξιούχων, δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Απλώς παρατείνει και ενσωματώνει την κρίση στην καθημερινή συμπεριφορά του κόσμου. Συνεπώς, με όσους θεωρούν ότι ο δρόμος για την οικονομική ανάκαμψη διέρχεται μέσα από την παραγωγή πλεονασμάτων που στοχεύουν στη βιωσιμότητα του χρέους αλλά αδιαφορούν για την κοινωνική βιωσιμότητα, δεν έχουμε πολλά να πούμε.

Υπάρχει κάποιος πολιτικός σχηματισμός στην Ελλάδα με τον οποίο θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Το DiEM25 καταθέτει μια πλατφόρμα επτά τομών άμεσης εφαρμογής και είναι ανοιχτό σε όποιον πολιτικό φορέα τις ενστερνιστεί. Βλέποντας τον τρέχοντα πολιτικό χάρτη, δεν υφίσταται κάποιος τέτοιος φορέας στη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει διάρκεια; Γιατί έστω και την ύστατη στιγμή ξεπερνάει τις δυσκολίες.

Αν εννοείτε κυβερνητικά, αν θα έχει δηλαδή διάρκεια ως Κυβέρνηση κατά τη θητεία του, η απάντηση είναι μάλλον ναι. Οι βουλευτές είναι εκλεγμένοι με λίστα και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ρίξει την Κυβέρνηση καταψηφίζοντας κάποιο σοβαρό νομοσχέδιο. Τα δε νομοσχέδια που άπτονται ευαίσθητων κοινωνικών θεμάτων, όπως για παράδειγμα το τελευταίο για την αλλαγή φύλου που καταψηφίστηκε σχεδόν από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, πέρασε με τις ψήφους άλλων κομμάτων, όπως έγινε και με το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια πέρυσι. Αν πάλι εννοείτε για το πολιτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα περιπλέκεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί σε ένα μνημονιακό κόμμα κι επομένως απευθύνεται πλέον σε άλλο ακροατήριο, κατά κύριο λόγο σε αυτούς που στο δημοψήφισμα του 2015 ψήφισαν ΝΑΙ. Αυτή η μερίδα του εκλογικού σώματος ίσως προτιμήσει τις πιο αυθεντικές μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις γυρνώντας την πλάτη του στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις