Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Ασταμάτητος ο Ζάεφ: Πήρε “αέρα”, προκαλεί με αναρτήσεις
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασταμάτητος ο Ζάεφ: Πήρε “αέρα”, προκαλεί με αναρτήσεις

Μετά την υπογραφή αλλά και την πρόσκληση του ΝΑΤΟ έστω και με όρους, ο Ζόραν Ζάεφ «ξεσηκώθηκε». Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν χρησιμοποιεί τη διεθνή ονομασία – το μόνο που υπάρχει γι’ αυτόν είναι το «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η Δημοκρατία της Μακεδονίας γίνεται μέρος μιας οικογένειας, έγραψε στο twitter ο Ζάεφ, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο […]

Μετά την υπογραφή αλλά και την πρόσκληση του ΝΑΤΟ έστω και με όρους, ο Ζόραν Ζάεφ «ξεσηκώθηκε». Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν χρησιμοποιεί τη διεθνή ονομασία – το μόνο που υπάρχει γι’ αυτόν είναι το «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η Δημοκρατία της Μακεδονίας γίνεται μέρος μιας οικογένειας, έγραψε στο twitter ο Ζάεφ, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό αυξάνονται οι δυνατότητες ασφάλειας και δομών της χώρας. Στο ίδιο μέσο, «ανέβασε» και φωτογραφίες που τον δείχνουν να στέκεται δίπλα στους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Όπως όλα δείχνουν, η γειτονική χώρα δεν αντιμετωπίζει με διακριτικότητα τη συμφωνία των Πρεσπών. Όροι «Μακεδονία» και «μακεδονική ταυτότητα» είναι «καραμέλα» για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.

Πρόσκληση ΝΑΤΟ στα Σκόπια, «αν» και… «εφόσον»

Πώς όμως να μην πάρει «αέρα», την ώρα που ξένοι ηγέτες και μέσα αποκαλούν την ΠΓΔΜ «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία» όπως έχει συμφωνηθεί;

Στο γραπτό μήνυμά του ο Ζάεφ θεωρεί δεδομένη την ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν κάνει λόγο για «ενταξιακές συνομιλίες».

Εκτός από τον όρο «Μακεδονία», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του έχει κατακτήσει και τους όρους «Μακεδόνες», «μακεδονική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα».

Μιλώντας στο BBC από το Λονδίνο όπου βρέθηκε για την Σύνοδο των Βαλκανικών χωρών, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι με την συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes όμως από την πλευρά τους τα Σκόπια έλαβαν «erga omnes ταυτότητα».

Όπως είπε οι «Μακεδόνες» της χώρας του έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό. Ο κ. Ζάεφ τόνισε ακόμη πως η συμφωνία εγγυάται την μακεδονική ταυτότητα και τη γλώσσα.

Σε ερώτηση εάν μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία», απάντησε λέγοντας πως «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σήμερα η ΠΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία.

Όσο για την ελληνική πλευρά, κάνει αυτό που συνηθίζει. Σιωπά…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις