Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα ενοικίου – Οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα ενοικίου – Οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών

Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα χορηγεί επίδομα ενοικίου για πάνω από 300.000 νοικοκυριά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, το επίδομα ενοικίου των 70 έως 210 ευρώ τον μήνα αναμένεται να λάβουν περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά. Το ποσό, θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους. Η τελική δαπάνη […]

επίδομα ενοικίου

Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα χορηγεί επίδομα ενοικίου για πάνω από 300.000 νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, το επίδομα ενοικίου των 70 έως 210 ευρώ τον μήνα αναμένεται να λάβουν περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά.

Το ποσό, θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Η τελική δαπάνη για το επίδομα ενοικίου το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιανουάριο θα κυμανθεί στα 410.000.000 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης του αφορολόγητου και ακατάσχετου επιδόματος θα βασιστούν στην απόφαση της κυρίας Φωτίου.

Το ποσό του επιδόματος αναμένεται να είναι 70 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπα και θα λαμβάνει προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον μέλος σε πολυπρόσωπα νοικοκυριά.

Ειδικά για μονογονεϊκή οικογένεια καθώς και για νοικοκυριό με απροστάτευτο τέκνο, για το πρώτο ανήλικο μέλος του ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.

Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος με τη χρήση των κωδικών του TAXIS.

Οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών

Τα νοικοκυριά, που θα λάβουν το στεγαστικό επίδομα θα πρέπει να συμμορφώνονται με μια σειρά από υποχρεώσεις οι οποίες θα περιγράφονται στην υπό έκδοση απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να:

– Υποβάλλουν Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος κάθε έτος.

– Συναινούν στη χρήση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ καθώς και στο σύνολο των διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., για την επιβεβαίωση των στοιχείων όλων των μελών του νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοξενούμενων.

– Τροποποιούν την αίτηση σε κάθε μεταβολή στο ύψος ή την ουσία του μισθώματος ή του στεγαστικού δανείου ή τη σύνθεση του νοικοκυριού.

– Συναινούν στη χρησιμοποίηση των στοιχείων τους, αποκλειστικά και μόνο, για τον σκοπό της αξιολόγησης του προγράμματος.

– Συναινούν στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ’ οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης και των συνθηκών διαβίωσης του νοικοκυριού.

Τα επιτελεία στα συναρμόδια υπουργεία, Εργασίας και Οικονομίας, ετοιμάζουν σημαντικές παρεμβάσεις που αναμένονται από τον Ιανουάριο.

Στην κατεύθυνση της κοινωνικής προστασίας, περιλαμβάνεται και η δίμηνη παράταση για την ένταξη των ενδιαφερομένων στο σύστημα προστασίας της α’ κατοικίας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η σχετική πράξη υπουργικού συμβουλίου, οπότε όλοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση ένταξης στον νόμο, που αφορά και το σκέλος προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις