Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αναχώρησαν από το «Ελ. Βενιζέλος» εκατοντάδες πρόσφυγες: “Θα μας λείψει η Ελλάδα” (pics)
ΕΛΛΑΔΑ

Αναχώρησαν από το «Ελ. Βενιζέλος» εκατοντάδες πρόσφυγες: “Θα μας λείψει η Ελλάδα” (pics)

Με ειδική πτήση τσάρτερ αναχώρησαν 234 πρόσφυγες από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Λυόν της Γαλλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης – Γραφείο Ελλάδας. Πολλοί από αυτούς μίλησαν με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναφέρθηκαν με θερμά λόγια για την Ελλάδα και τους κατοίκους της και τόνισαν πως θα […]

Με ειδική πτήση τσάρτερ αναχώρησαν 234 πρόσφυγες από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Λυόν της Γαλλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης – Γραφείο Ελλάδας.

Πολλοί από αυτούς μίλησαν με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναφέρθηκαν με θερμά λόγια για την Ελλάδα και τους κατοίκους της και τόνισαν πως θα τους λείψει η φιλοξενία των Ελλήνων.

Παρόντες ήταν στο αεροδρόμιο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, και ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας Τζιανλούκα Ρόκο.

Ο κ. Μουζάλας ευχαρίστησε τη γαλλική Δημοκρατία, που ανταποκρίθηκε, όπως δήλωσε, στις υποχρεώσεις της προς τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είπε πως με αυτή την ομάδα, συμπληρώνονται συνολικά 22.000 πρόσφυγες, που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και πρόσθεσε πως ακόμα 5.000 άτομα ετοιμάζονται να μετεγκατασταθούν.

Επιπλέον, ζήτησε από την ΕΕ να «χαμηλώσει το προσφυγικό προφίλ», καθότι -όπως είπε- έως τώρα το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, που γίνονται δεκτοί για μετεγκατάσταση είναι Σύροι (75%), λιγότερο Ιρακινοί και ακόμα πιο λίγοι από το Αφγανιστάν και άλλες χώρες.

Ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως πρέπει «να σταματήσει η υποκρισία με τα ασυνόδευτα ανήλικα». 

Εξήγησε, ότι ακόμα γίνεται διαχωρισμός βάσει της υπηκοότητας, των χαρακτηριστικών και άλλων κριτηρίων, ενώ προτεραιότητα είναι το ίδιο το παιδί. Το αποτέλεσμα είναι, τελικά, ο μικρός αριθμός μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων ανηλίκων.

«Καλό θα ήταν η ΕΕ να δείχνει την αλληλεγγύη της μετεγκαταστώντας τον κόσμο κατευθείαν από εκεί που βρίσκονται ήδη πρόσφυγες, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, όχι μόνο από τις χώρες υποδοχής της ΕΕ. Μόνο έτσι θα χτυπήσουμε το κύκλωμα των διακινητών», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα ευχήθηκε στα παιδιά που προορίζονται για τη Γαλλία καλή τύχη στη νέα τους ζωή και υπογράμμισε ότι η μετεγκατάσταση τόσων ανθρώπων αποτελεί ένα σύμβολο αλληλεγγύης στην Ευρώπη, γιατί «η αλληλεγγύη είναι το αίμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Θα ξαναέρθω στην Ελλάδα»

Ο 27χρονος Νουρ από το Χαλέπι της Συρίας φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Ελλάδα. Έμεινε σχεδόν έναν χρόνο, τρεις μήνες στην Ειδομένη και το υπόλοιπο διάστημα στη Θεσσαλονίκη.

«Ήταν εύκολο να πιάσεις φιλίες με τον κόσμο, οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι πολύ φιλικοί, μοιάζουμε ως λαοί και η επικοινωνία ήταν εύκολη». «Σίγουρα θα ξαναγυρίσω, έχω κάνει φίλους εδώ».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις