Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Αλάτι Ιμαλαΐων: Τρεις μύθοι, που πρέπει να γνωρίζεις αν το προτιμάς
ΥΓΕΙΑ

Αλάτι Ιμαλαΐων: Τρεις μύθοι, που πρέπει να γνωρίζεις αν το προτιμάς

Το αλάτι Ιμαλαΐων είναι μια μορφή άλατος που στην ουσία εξορύσσεται από την αρχαία θάλασσα και έτσι είναι απαλλαγμένο από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές τοξίνες. Θεωρείται ότι είναι η πιο αγνή μορφή αλατιού που βρίσκεται στη γη και έρχεται σε ποικίλες αποχρώσεις όπως ροζ, κόκκινο και λευκό, λόγω της πλούσιας σε ορυκτά και σίδηρο σύστασής του. […]

αλάτι-Ιμαλαΐων.jpg

Το αλάτι Ιμαλαΐων είναι μια μορφή άλατος που στην ουσία εξορύσσεται από την αρχαία θάλασσα και έτσι είναι απαλλαγμένο από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές τοξίνες.

Θεωρείται ότι είναι η πιο αγνή μορφή αλατιού που βρίσκεται στη γη και έρχεται σε ποικίλες αποχρώσεις όπως ροζ, κόκκινο και λευκό, λόγω της πλούσιας σε ορυκτά και σίδηρο σύστασής του.

Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί μύθοι γύρω από το αλάτι Ιμαλαΐων.

Μύθος#1 

Το ροζ αλάτι περιέχει λιγότερο νάτριο από το κανονικό, γι αυτό και είναι πιο υγιεινό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού όλα τα ορυκτά άλατα περιέχουν σχεδόν την ίδια ποσότητα νατρίου όπως και το επιτραπέζιο, άρα η επίδραση τους στην αρτηριακή πίεση είναι η ίδια.

Μύθος#2 

Το αλάτι Ιμαλαΐων  έχει έντονη γεύση, άρα καταναλώνεται σε μικρότερη ποσότητα. Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική μελέτη που να επιβεβαιώνει το παραπάνω. Γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε αλάτι, από όπου και αν προέρχεται.

Μύθος#3 

Το αλάτι Ιμαλαΐων έχει περισσότερα ιχνοστοιχεία, γι αυτό και θεωρείται υγιεινό. Δυστυχώς αυτή η πεποίθηση είναι  μια παραφιλολογία. Η υψηλή περιεκτικότητα μικροθρεπτικών συστατικών αποτελεί μόνο το 1%, ποσοστό πολύ μικρό για να θεωρηθεί ευεργετικό. Αυτό το ποσοστό γίνεται ακόμα πιο αστείο, αν σκεφτεί κανείς ότι καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε 2,4 γραμμάρια νατρίου που αντιστοιχεί σε 1 κουταλάκι του γλυκού. Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων, μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση υπέρτασης και όχι μόνον.

Να θυμάστε λοιπόν ότι κανένα αλάτι δεν είναι θαυματουργό, ακόμα και αν έχει ροζ, γαλάζιο, μαύρο χρώμα, ακόμα και αν προέρχεται από τη Χαβάη ή τα Ιμαλάια. Το αλάτι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και στην αγορά να προτιμάμε αυτά που έχουν υποστεί τη λιγότερη επεξεργασία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις