Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Έχεις προβλήματα στις σχέσεις σου; Ίσως χρειάζεσαι ύπνο!
PLUS

Έχεις προβλήματα στις σχέσεις σου; Ίσως χρειάζεσαι ύπνο!

Νέα έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου δεν κάνει κακό μόνο στην υγεία μας, αλλά μπορεί να βλάπτει σημαντικά και τις σχέσεις μας με τους αγαπημένους μας. Οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους των ανθρώπων αφού κοιμήθηκαν κανονικά και όταν είχαν μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου για να δουν πώς αντιδρούν. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ένα […]

Έχεις προβλήματα στις σχέσεις σου; Ίσως χρειάζεσαι ύπνο!

Νέα έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου δεν κάνει κακό μόνο στην υγεία μας, αλλά μπορεί να βλάπτει σημαντικά και τις σχέσεις μας με τους αγαπημένους μας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους των ανθρώπων αφού κοιμήθηκαν κανονικά και όταν είχαν μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου για να δουν πώς αντιδρούν.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ένα βίντεο από έναν ξένο που τους πλησίαζε από μακριά και να πατήσουν ένα κουμπί όταν ένιωθαν ότι ήταν πολύ κοντά τους.

Παράλληλα, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τι συνέβαινε στο μυαλό τους.

Όταν δεν είχαν κοιμηθεί αρκετά, ήθελαν το άτομο να σταματά σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι αν είχαν μια βραδιά φυσιολογικού ύπνου.

Η έλλειψη ύπνου κάνει τα άτομα να γίνονται λιγότερο κοινωνικά και να κρατούν μεγαλύτερη απόσταση από τους άλλους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τέλος, οι συμμετέχοντες που δεν κοιμήθηκαν καλά, ανέφεραν ότι αισθάνονταν μοναξιά.

Ποιοι είναι όμως οι 3 τρόποι με τους οποίους ο ύπνος επηρεάζει τις σχέσεις μας;

1. Αυξάνει την ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητά μας να συμπάσχουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματα των γύρω μας.

Αυτό σημαίνει ότι αν ένας φίλος μας αισθάνεται λυπημένος, η θλίψη του μας επηρεάζει σε ένα βαθμό, βοηθώντας μας να ενδιαφερθούμε για εκείνον.

Ωστόσο, όταν κοιμόμαστε ελάχιστα, τα μέρη του εγκεφάλου μας που σχετίζονται με την ενσυναίσθηση δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

2. Μας ηρεμεί

Η έλλειψη ύπνου σίγουρα μας κάνει πιο ευερέθιστους. Αλλά θα μπορούσε να μας κάνει και πιο επιθετικούς;

Μία πρόσφατη μελέτη απαντάει καταφατικά στο παραπάνω ερώτημα.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες με διαφορετική διάρκεια ύπνου, υποβλήθηκαν σε έναν πολύ ενοχλητικό θόρυβο.

Όσοι είχαν περιορίσει τον ύπνο τους, έδειχναν πιο εκνευρισμένοι κατά τη διάρκεια της αποστολής και δεν προσαρμόζονταν καλά στον θόρυβο, δηλαδή, δεν έπαψαν να ενοχλούνται με την πάροδο του χρόνου.

Αντίθετα, εκείνοι που είχαν κοιμηθεί κανονικά, κατάφερναν σταδιακά να τον αγνοούν.

Φυσικά, το να μην μπορούμε να ελέγξουμε τον εκνευρισμό μας μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μας.

Αντίθετα, αν κοιμόμαστε καλύτερα, μπορούμε να έχουμε περισσότερο αυτοέλεγχο.

3. Μας κάνει πιο διαλλακτικούς

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις διανοητικές διαδικασίες που σχετίζονται με την αλληλεπίδραση με όσους είναι διαφορετικοί από εμάς.

Σίγουρα, το να έχουμε περισσότερη ενσυναίσθηση, να πλησιάζουμε τους γύρω μας και να μην εκνευριζόμαστε εύκολα, είναι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τις προκαταλήψεις μας.

Αμφίδρομη σχέση

Πώς σχετίζεται ο ύπνος με τις κοινωνικές μας σχέσεις;

Δεν επηρεάζει μόνο ο ύπνος τις σχέσεις μας, αλλά και το αντίθετο. Εάν τσακωνόμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή αισθανόμαστε απόρριψη, ο ύπνος μας πιθανόν να διαταραχθεί.

Αυτό σημαίνει ότι τα κοινωνικά προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν σε κακό ύπνο, αλλά και το αντίστροφο.

Επομένως, από τη στιγμή που δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε το αν θα πάει κάτι στραβά στις σχέσεις μας, μπορούμε τουλάχιστον να επιχειρήσουμε να κοιμηθούμε περισσότερο, για να μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις