Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Έρευνα στις διαφορές των δύο φύλων, για την ενσυναίσθηση και τον αυτισμό
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα στις διαφορές των δύο φύλων, για την ενσυναίσθηση και τον αυτισμό

Οι γυναίκες υπερτερούν των αντρών στην κατανόηση των σκέψεων και συναισθημάτων των άλλων, αυτό που αλλιώς αποκαλούμε ενσυναίσθηση Όπως δείχνει νέα βρετανική έρευνα, οι άνδρες τα πάνε καλύτερα από τις γυναίκες στην ανάλυση μιας κατάστασης, στην ταξινόμηση και τη δημιουργία συστημάτων με κανόνες, ενώ ρέπουν περισσότερο προς τον αυτισμό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα […]

Οι γυναίκες υπερτερούν των αντρών στην κατανόηση των σκέψεων και συναισθημάτων των άλλων, αυτό που αλλιώς αποκαλούμε ενσυναίσθηση

Όπως δείχνει νέα βρετανική έρευνα, οι άνδρες τα πάνε καλύτερα από τις γυναίκες στην ανάλυση μιας κατάστασης, στην ταξινόμηση και τη δημιουργία συστημάτων με κανόνες, ενώ ρέπουν περισσότερο προς τον αυτισμό.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα πάνω στις διαφορές των δύο φύλων, ιδίως όσον αφορά τη ροπή τους προς τον αυτισμό.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν στοιχεία για 671.600 ανθρώπους, από τους οποίους οι 36.648 είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Οι αυτιστικοί άνθρωποι, κατά μέσο όρο, εμφανίζουν πιο ανδρικά χαρακτηριστικά, δηλαδή μικρότερη ικανότητα ενσυναίσθησης και μεγαλύτερη ικανότητα συστηματοποίησης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Ο μέσος άνδρας εμφανίζει υψηλότερη βαθμολογία αυτιστικών τάσεων και χαρακτηριστικών από ό,τι η μέση γυναίκα. Από την άλλη, οι γυναίκες που εργάζονται στο πεδίο STEM (Επιστήμης-Τεχνολογίας- Μηχανικής-Μαθηματικών), έχουν υψηλότερο «σκορ» στα χαρακτηριστικά συστηματοποίησης και αυτισμού σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Αντίστροφα, οι γυναίκες που εργάζονται σε πεδία άλλα πέραν του STEM, έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

Καθηγητής του Κέιμπριτζ και ειδικός σε θέματα αυτισμού Σάιμον Μπάρον-Κόεν

Όπως είπε  «η έρευνα έρχεται να υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό και τις δύο αυτές θεωρίες. Αναδεικνύει επίσης μερικά από τα στοιχεία που οι αυτιστικοί άνθρωποι συνεισφέρουν στη νευροποικιλότητα.

Είναι, κατά μέσο όρο, πιο ικανοί στη συστηματοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν εξαιρετικές ικανότητες αναγνώρισης προτύπων, θαυμάσια προσοχή στη λεπτομέρεια και μια κλίση να κατανοούν πώς δουλεύουν τα πράγματα. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτά τα ταλέντα τους, ώστε να πραγματώσουν το δυναμικό τους, κάτι που θα ωφελήσει και την κοινωνία».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις