Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Ένας εργάζεται, τρεις τρώνε…
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας εργάζεται, τρεις τρώνε…

Είναι πραγματικότητα! Η οικονομική στενωπός έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων, όπως ανεργίας, έλλειψης πόρων και διόγκωσης χρεών… Η έρευνα των Ελλήνων Βιομηχάνων είναι σαφής: «Κάθε ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με όσα πληρώνει σε φόρους συντηρεί 2,8% άτομα!». Η εξέλιξη αυτή κατά τους ειδικούς είναι «σήμα κινδύνου για το ασφαλιστικό». Και αυτό γιατί: Ο πληθυσμός κινείται […]

Είναι πραγματικότητα! Η οικονομική στενωπός έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων, όπως ανεργίας, έλλειψης πόρων και διόγκωσης χρεών… Η έρευνα των Ελλήνων Βιομηχάνων είναι σαφής: «Κάθε ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με όσα πληρώνει σε φόρους συντηρεί 2,8% άτομα!». Η εξέλιξη αυτή κατά τους ειδικούς είναι «σήμα κινδύνου για το ασφαλιστικό».

Και αυτό γιατί:

  1. Ο πληθυσμός κινείται σε φάση γήρανσης. Το 2050, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι Έλληνες θα είμαστε 9 εκατ. περίπου, με έναν στους τρεις να είναι 65 ετών και άνω, εκ των οποίων 300.000 θα είναι μάλιστα άνω των 90 ετών.
  2. Οι θέσεις εργασίας μειώνονται. Το 2050 θα αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος για κάθε έναν συνταξιούχο. Το 2050 δηλαδή κάθε απασχολούμενος θα πρέπει να δημιουργεί αρκετό εισόδημα για να συντηρήσει τον εαυτό του και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς του, καθώς και έναν συνταξιούχο.
  3. Τα έσοδα λιγοστεύουν.
  4. Όσοι μπορούν να πληρώνουν γίνονται ολοένα και λιγότεροι.
  5. Οι κοινωνικές ανάγκες διευρύνονται, ενώ εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού οι επενδύσεις θα λιγοστεύουν…
  6. Όσοι τώρα δεν απασχολούνται, δηλαδή μητέρες, παιδιά, τρίτης ηλικίας, άνεργοι είναι διπλάσιοι από αυτούς που εργάζονται.
  7. Από τα 10,8 εκατ. πληθυσμού περίπου, που ζουν στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο είναι 806 χιλ., οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα 1,6 εκατ., οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κλπ. 1,3 εκατ. και οι συνταξιούχοι γήρατος, θανάτου, αναπηρίας κλπ. 2,6 εκατ. (+150 χιλ. εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης).

Αυτή την ώρα εκατομμύρια εργαζομένων έχουν πολλαπλά προβλήματα… Λίγα έσοδα, μικρές αποταμιεύσεις, δυσοίωνο μέλλον, κοινωνική πίεση, συντήρηση μελών οικογένειας… Οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν το μέλλον με όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια, αφού οι συντάξεις τους μειώνονται. Πολύ περισσότερο, όταν το 2050 θα αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος για κάθε ένα συνταξιούχο. Αυτή την ώρα 76.100 συνταξιούχοι άνω των 64 ετών εργάζονται με μείωση σύνταξης έως 60% και μικρά εισοδήματα.

Η λύση στο πρόβλημα

Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί με:

  1. Μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών, των νέων στην αγορά εργασίας.
  2. Με πολιτικές για επιλεκτική μεταναστευτική πολιτική.
  3. Με κίνητρα για εργασία και γεννήσεις.
  4. Με την δημιουργία δυναμικής ανάπτυξης μέσω ιδιωτικών επενδύσεων.
  5. Με υψηλή ζήτηση για απασχόληση.
  6. Με εισαγωγή τεχνολογιών.
  7. Επαναπατρισμό Ελλήνων της διασποράς.
  8. Υποδοχή μεταναστών με εξειδικευμένες δεξιότητες.
  9. Στήριξη της οικογένειας με αύξηση γεννήσεων.
  10. Αλλαγή τρόπου φορολόγησης.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις