Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Τα οφέλη του φασκόμηλου
ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη του φασκόμηλου

Το φασκόμηλο είναι ένα βασικό βότανο σε διάφορες κουζίνες σε όλο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείται ως φυσικό καθαριστικό και παρασιτοκτόνο. Διατίθεται φρέσκο, αποξηραμένο ή σε μορφή ελαίου και τα οφέλη του στην υγεία είναι εκπληκτικά: Διαθέτει πολλές θρεπτικές ουσίες Το φασκόμηλο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα. Συγκεκριμάν, ένα κουταλάκι του γλυκού (0,7 […]

Το φασκόμηλο είναι ένα βασικό βότανο σε διάφορες κουζίνες σε όλο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείται ως φυσικό καθαριστικό και παρασιτοκτόνο. Διατίθεται φρέσκο, αποξηραμένο ή σε μορφή ελαίου και τα οφέλη του στην υγεία είναι εκπληκτικά:

Διαθέτει πολλές θρεπτικές ουσίες

Το φασκόμηλο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα. Συγκεκριμάν, ένα κουταλάκι του γλυκού (0,7 γραμμάρια) αλεσμένου φασκόμηλου περιέχει:

  • Θερμίδες: 2
  • Πρωτεΐνη: 0,1 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 0,4 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,1 γραμμάρια
  • Βιταμίνη Κ: 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΠ)
  • Σίδηρο: 1,1% της ΣΗΠ
  • Βιταμίνη Β6: 1,1% της ΣΗΠ
  • Ασβέστιο: 1% της ΣΗΠ
  • Μαγγάνιο: 1% της ΣΗΠ

Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά

Το φασκόμηλο περιέχει πάνω από 160 διακριτές πολυφαινόλες, οι οποίες είναι φυτικές χημικές ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα σας. Το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ, το ροσμαρινικό οξύ, το ελλαγικό οξύ και η ρουτίνη – όλα βρίσκονται στο φασκόμηλο – συνδέονται με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, όπως ο χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου και η βελτιωμένη λειτουργία και μνήμη του εγκεφάλου.

Βοηθά στην καλή στοματική υγεία

Το Φασκόμηλο έχει αντιμικροβιακές επιδράσεις, οι οποίες μπορούν να εξουδετερώσουν τα μικρόβια που προάγουν την οδοντική πλάκα. Το φασκόμηλο μπορεί να θεραπεύσει μολύνσεις στο λαιμό, οδοντικά αποστήματα, μολυσμένα ούλα και έλκη στο στόμα.

Μπορεί να ευνοήσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το σώμα σας βιώνει φυσική μείωση της οιστρογόνου ορμόνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ευρύ φάσμα δυσάρεστων συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάψεις, υπερβολική εφίδρωση, ξηρότητα του κόλπου και ευερεθιστότητα. Το συνηθισμένο φασκόμηλο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Στηρίζει την υγεία μνήμης και εγκεφάλου

Το φασκόμηλο είναι γεμάτο με ενώσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι απομνημονεύουν το αμυντικό σύστημα του εγκεφάλου. Σε υγιείς ενήλικες, το φασκόμηλο αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τη μνήμη σε χαμηλές δόσεις. Υψηλότερες δόσεις επίσης αυξημένη διάθεση και αυξημένη εγρήγορση, ηρεμία και ευχαρίστηση.

Μπορεί να προστατεύσει από ορισμένους καρκίνους

Το φασκόμηλο μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του στόματος, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του τραχήλου, του μαστού, του δέρματος και των νεφρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γιατί είναι τόσο καλό να πίνουμε καθημερινά μια κούπα χαμομήλι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις