Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ / Παγκόσμια στροφή των επιχειρήσεων στην αεριοκίνηση
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Παγκόσμια στροφή των επιχειρήσεων στην αεριοκίνηση

Με τη συνδρομή φορέων, κυβερνήσεων και με βασικό μοχλό την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις επενδύσεις σε πράσινα καύσιμα, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο στρέφονται στο φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο είναι κατά 60% φθηνότερο σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25%-30% σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% σε σύγκριση με […]

Με τη συνδρομή φορέων, κυβερνήσεων και με βασικό μοχλό την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις επενδύσεις σε πράσινα καύσιμα, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο στρέφονται στο φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο είναι κατά 60% φθηνότερο σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25%-30% σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% σε σύγκριση με το LPG. Χάρη στο χαμηλό κόστος παραγωγής και διάθεσης, των παρεχόμενων φορολογικών κινήτρων και των επιδοτήσεων οχημάτων CNG, το συμπιεσμένο φυσικό αέριο αποτελεί μια ιδιαίτερα οικονομική επιλογή για μεταφορικές επιχειρήσεις, εμπορικές επιχειρήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν άτομα, προϊόντα ή έχουν ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών.

Πολλά είναι τα επιτυχημένα επιχειρήσεων που στρέφονται στο φυσικό αέριο κίνησης. Μεγάλες πολυεθνικές όπως είναι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, εμπορικές εταιρείες όπως η  η Coca-Cola ή η εταιρεία μεταφορών AT&T διαθέτουν στόλους οχημάτων φυσικού αερίου. Το  35% του συνολικού στόλου της Frito-Lay, επιχειρηματικής μονάδας της γνωστής εταιρείας PepsiCo κινείται με φυσικό αέριο και ήδη τα οχήματα έχουν διανύσει πάνω 100 εκατομμύρια μίλια. Οι δύο κορυφαίες εταιρείες Scania and Volkwagen ήρθαν σε συμφωνία, με την υποστήριξη και του Γερμανικού Υπουργείου Μεταφορών, για την κατασκευή 100 οχημάτων logistics, χαμηλής εκπομπής ρύπων, που θα κινούνται με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Τα οχήματα θα κινούνται κυρίως στη Βόρεια Γερμανία και αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Ακόμη,  εταιρεία HAVI, παγκόσμια εταιρεία που ειδικεύεται στο χώρο της τροφοδοσίας και η κατασκευάστρια εταιρεία φορτηγών Scania πρόκειται να συνεργαστούν για την τροφοδοσία των γνωστών καταστημάτων MacDonalds σε όλη την Ευρώπη. Στόχος της συμφωνίας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη με μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μείωση της εκπομπής ρύπων. Το φυσικό αέριο ως καύσιμο κίνησης είναι στο επίκεντρο της συμφωνίας. Τα φορτηγά θα παρακολουθούνται real time και αναμένεται να εκπέμπουν 15-40% λιγότερο CO2 σε κάθε χιλιόμετρο που διανύουν. Στις ΗΠΑ ήδη ο στόλος οχημάτων της εταιρείας Sheehy Mail έχει διανύσει περισσότερα από 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα με καύσιμο φυσικό αέριο CNG ενώ η εταιρεία συνεχίζει την μετατροπή και του υπόλοιπου στόλου της ώστε να κινούνται με φυσικό αέριο.

Με εξίσου γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται και η αεριοκίνηση στην Ελλάδα. Εκτός από τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις (ελεύθεροι επαγγελματίες, οδηγοί ταξί, επαγγελματικά οχήματα), δημόσιοι φορείς στρέφονται επίσης στο οικολογικό καύσιμο: απορριμματοφόρα, λεωφορεία του ΟΣΥ και δημοτικά οχήματα κινούνται πλέον με φυσικό αέριο. Η διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου υποστηρίζεται από την ανάπτυξη των υποδομών για την προμήθεια και τη διακίνηση του καυσίμου αλλά και από φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις για τη μετατροπή οχημάτων σε διπλού καυσίμου.

Επιδότηση για αγορά ή μετατροπή επαγγελματικών οχημάτων φυσικού αερίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα επιδότησης (αναλυτικές πληροφορίες: http://www.fisikon.gr/collaborations.html)  για επαγγελματικά οχήματα φυσικού αερίου που υλοποιεί η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τις αντιπροσωπείες  Volkswagen, Skoda και Mercedes. Η επιδότηση ξεκινά από τα 1.500 ευρώ και φθάνει ως τα 10.000 για αγορά ενός καινούριου εργοστασιακού οχήματος ενώ επιδοτήσεις υπάρχουν και για τη μετατροπή βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων σε διπλού καυσίμου καλύπτοντας ποσόν 800 ευρώ για βενζινοκίνητα και έως 12.000 ήτοι όλο το κόστος μετατροπής για τα πετρελαιοκίνητα.  Παράλληλα, η ΔΕΠΑ εφαρμόζει πρόγραμμα χρηματοδότησης μετατροπής επαγγελματικών οχημάτων, το οποίο για τα βενζινοκίνητα ανέρχεται στα 800 ευρώ ανά όχημα και για τα πετρελαιοκίνητα καλύπτεται το σύνολο του κόστους μετατροπής, δηλαδή ποσόν έως 12.000 ευρώ.

Στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της ΔΕΠΑ, η οποία συνεργάζεται με τις BP & ΕΚΟ,  επεκτείνει το δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου με την επωνυμία Fisikon. Τα πρατήρια Fisikon εξυπηρετούν ΙΧ, επαγγελματικά οχήματα και ταξί, λεωφορεία και απορριμματοφόρα που καίνε φυσικό αέριο. Πόλεις όπως είναι η Αθήνα (Κηφισιά, Ηλιούπολη, Ανθούσα, Κορωπί, Ασπρόπυργος, Νέα Φιλαδέλφεια, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Άνω Λιόσια, , η Θεσσαλονίκη (Πυλαία, Νέα Μαγνησία), η Λαμία, η Λάρισα, ο Βόλος, τα Ιωάννινα (Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων) αποκτούν πρατήρια φυσικού αερίου ενθαρρύνοντας την οικονομική οδήγηση. Ακόμη αντιπροσωπείες  Voskwagen, Skoda και Mercedes σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ προσφέρουν επιδότηση για οχήματα φυσικού αερίου, η οποία ξεκινά από τα 1.500 ευρώ και φθάνει ως τα 10.000 για αγορά ενός καινούριου εργοστασιακά κατασκευασμένου οχήματος ενώ επιδοτήσεις υπάρχουν και για τη μετατροπή βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων σε διπλού καυσίμου καλύπτοντας ποσόν 800 ευρώ για βενζινοκίνητα και έως 12.000 ήτοι όλο το κόστος μετατροπής για τα πετρελαιοκίνητα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις