Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κρόκος Kοζάνης:  Ένα… πολυεργαλείο στην κουζίνα σας
PLUS

Κρόκος Kοζάνης:  Ένα… πολυεργαλείο στην κουζίνα σας

Ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της φαρμακευτικής κατέχει ο κρόκος Κοζάνης, που έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς και γυναικολογικών και οφθαλμιατρικών παθήσεων. Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι: Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο. Καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, σε μικρές δόσεις, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη. Ακόμη περιορίζει […]

Ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της φαρμακευτικής κατέχει ο κρόκος Κοζάνης, που έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς και γυναικολογικών και οφθαλμιατρικών παθήσεων. Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι:

  • Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο.
  • Καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, σε μικρές δόσεις, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη. Ακόμη περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκκύτη και τους νευρικούς κωλικούς.
  • Βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του.
  • Έχει αντικαταθλιπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη.
  • Μειώνει την χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση.
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
  • Έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ.
  • Βοηθά σε κρίσεις άσθματος ,στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τη ναυτία, τις πεπτικές διαταραχές, τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα .
  • Έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι συνδέεται με τον έρωτα και την γονιμότητα.

Χρήση και χαρακτηριστικά

Μπορούμε είτε να το πιούμε είτε να το χρησιμοποιήσουμε ως μπαχαρικό. Το χρώμα του πρέπει να είναι διακριτικό, βαθύ σκούρο κόκκινο, με μυρωδιά αρκετά χαρακτηριστική έως έντονη. Στο φαγητό δίνει μια πικάντικη γεύση με ωραίο άρωμα και κίτρινο χρώμα. Πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα ώστε να μην πικρίζει το φαγητό.

Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό. Τα στίγματα πρέπει να μουλιάσουν σ’ ένα φλιτζάνι νερό 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και το προσθέτετε στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί. Μπορείτε να το καταναλώσετε και ως ρόφημα όπου υπολογίζετε 10-12 στίγματα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

πατατες βραστες

Αν κάνεις αυτό, οι πατάτες θα ξεφλουδίζονται… μόνες τους!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις