Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Διατροφικές υποδείξεις ως “ασπίδα” στον καρκίνο
ΥΓΕΙΑ

Διατροφικές υποδείξεις ως “ασπίδα” στον καρκίνο

Αν και ο καρκίνος οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, με τη γενετική προδιάθεση να είναι κομβική, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να κατέχουν εξίσου σημαντική ρόλο στην καρκινογένεση. Σχεδόν τα 2/3 όλων των τύπων καρκίνου μπορούν να προληφθούν μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής στον οποίο εντάσσεται η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή και η διατήρηση ενός υγιούς […]

Αν και ο καρκίνος οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, με τη γενετική προδιάθεση να είναι κομβική, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να κατέχουν εξίσου σημαντική ρόλο στην καρκινογένεση.

Σχεδόν τα 2/3 όλων των τύπων καρκίνου μπορούν να προληφθούν μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής στον οποίο εντάσσεται η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN) η υιοθέτηση ενός υγιεινού προτύπου διατροφής φαίνεται ευεργετική.

Οι συστάσεις σύμφωνα με εκθέσεις ειδικών περιλαμβάνουν:

 

  • Την διατήρηση ενός Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 21-23 kg/m2 (μέχρι τώρα το πρότυπο συνιστώμενο εύρος ήταν 18,5-24,5) 
  • Σωματική Δραστηριότητα (150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση ή 75 λεπτά έντονης έντασης δραστηριότητα κάθε εβδομάδα). 
  • Περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ, τροφών υψηλής ενεργειακής πυκνότητας και επεξεργασμένων υδατανθράκων (ζάχαρη, άσπρο ψωμί κλπ.). 
  • Αποφυγή ζαχαρούχων ποτών. 
  • Αύξηση πρόσληψης φρούτων και λαχανικών (τουλάχιστον 5 μερίδες ημερησίως) 
  • Αύξηση πρόσληψης δημητριακών ολικής άλεσης και οσπρίων. 
  • Συγκεκριμένα, οι φυτικές ίνες που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια φαίνεται πως προστατεύουν από καρκίνο του παχέος εντέρου. 
  • Κατανάλωση φαγητού γρήγορης εστίασης (fast food) με μέτρο. 
  • Περιορισμός πρόσληψης επεξεργασμένων τροφίμων. Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων. (< 5γρ. αλάτι/ ημέρα και < 2γρ. νάτριο/ ημέρα) 
  • Περιορισμός κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και αποφυγή επεξεργασμένου κρέατος (δηλαδή κρέατος που έχει υποστεί κάπνισμα, αλάτισμα ή την προσθήκη συντηρητικών) 
  • Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα επιδημιολογικά στοιχεία που συνδέουν το κόκκινο κρέας με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σχετίζονται με τον τρόπο που μαγειρεύεται και διατηρείται το κρέας. Ο τρόπος μαγειρέματος (δηλαδή το τηγάνισμα, το ψήσιμο στη σχάρα ή στα κάρβουνα με άμεση έκθεση στη φλόγα) επάγει το σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων που σχηματίζονται στο κρέας καθώς και τα ψάρια που έχουν ψηθεί σε υψηλές θερμοκρασίες ή στα κάρβουνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις