Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Έρχονται πλειστηριασμοί εκατομμυρίων – Στο “σφυρί” πάνω από 30.000 ακίνητα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Έρχονται πλειστηριασμοί εκατομμυρίων – Στο “σφυρί” πάνω από 30.000 ακίνητα

Ο Νόμος Κατσέλη φεύγει, οι πλειστηριασμοί έρχονται… «Εντός του Φεβρουαρίου» τοποθέτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης τη νομοθετική παρέμβαση για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, μιλώντας στη Βουλή Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κινηθούν τάχιστα συγκεντρώνοντας όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, προκειμένου να επωφεληθούν […]

πλειστηριασμοί

Ο Νόμος Κατσέλη φεύγει, οι πλειστηριασμοί έρχονται…

«Εντός του Φεβρουαρίου» τοποθέτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης τη νομοθετική παρέμβαση για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, μιλώντας στη Βουλή

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κινηθούν τάχιστα συγκεντρώνοντας όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, προκειμένου να επωφεληθούν από τα υψηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει σήμερα ο Νόμος Κατσέλη.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι από τις αρχές Μαρτίου το νέο πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών θα περιλαμβάνει αυστηρότερα κατά πολύ εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Με τα κόκκινα δάνεια να ανέρχονται στα 85 δις ευρώ και χιλιάδες δανειολήπτες να έχουν εγκλωβιστεί στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα μπορέσουν όλοι οι δανειολήπτες που πραγματικά βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση να τακτοποιήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Δραγασάκης: Θα υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας

Για τη νέα ρύθμιση ανέφερε πως «θα υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας. Επιδιώκουμε η δόση που πληρώνουν οι δανειολήπτες να είναι δραστικά μικρότερη, κατά περίπτωση βέβαια, ώστε να διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των δανείων».

Ζητούμενο είναι η εξυπηρέτηση των δανείων και συνεπώς η ελάφρυνση των τραπεζών από «κόκκινα» δάνεια προκειμένου να μπορέσουν να δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις.

Για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σημείωσε πως η κυβέρνηση δημιουργεί ένα παράλληλο σύστημα με τις τράπεζες, λέγοντας πως «αναφέρομαι και σήμερα στην ανάγκη ενός παράλληλου χρηματοδοτικού συστήματος, δηλαδή μια σειρά συμπληρωματικά μέσα, πέραν των τραπεζών, με τα οποία θα αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό που δημιούργησε η κρίση».

Αναφέρθηκε σε «επενδυτικά ταμεία» που θα χρηματοδοτήσουν «επιχειρήσεις να εκδώσουν ομόλογα» και «που θα επενδύουν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που είναι σε φάση αναδιάρθρωσης ώστε να υπάρξει ένα “κύμα εξυγιασμένων επιχειρήσεων”». Επίσης θα υπάρξει ταμείο που «θα δίνει κεφάλαιο σε επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να κατασκευάσουν brand name».

Αυστηρό το όριο 

Στην κυβέρνηση μάλλον το έχουν πάρει απόφαση πως δεν μπορούν να αποφύγουν την αντικατάσταση του Νόμου Κατσέλη, από ένα άλλο πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο, τουλάχιστον σε ό.τι αφορά το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στο υπουργείο Οικονομικών παλεύουν το όριο αυτό να είναι στις 150.000 ευρώ, αλλά θεωρείται πολύ δύσκολο να το πετύχουν, αφού οι μεν τράπεζες φέρεται να αποδέχονται ένα όριο κοντά στις 100.000 ευρώ, ενώ οι δανειστές θέλουν το όριο αυτό να υποχωρήσει στις 70.000 ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν το ισχύον πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου.
Όπως είναι φυσικό τα νέα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είναι μειωμένα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες για την «έξωση» των στρατηγικών κακοπληρωτών από τις προστατευτικές διατάξεις.

Οι δανειολήπτες των οποίων η αξία της κατοικίας υπερβαίνει το όριο το οποίο τελικά θα επιλεγεί, δεν θα είναι προστατευμένοι και θα είναι εκτεθειμένοι σε πλειστηριασμό.

Ήδη πάντως έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα e-auction περισσότεροι από 4.000 πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα διενεργηθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ η λίστα των ακινήτων που εκποιούνται από τις τράπεζες μεγαλώνει συνεχώς.

Το 2018 ολοκληρώθηκαν περισσότεροι από 17.000 πλειστηριασμοί, με τα ακίνητα να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Για το σύνολο του 2019 οι τράπεζες σχεδιάζουν να βγάλουν στο σφυρί πάνω από 30.000 ακίνητα, εκ των οποίων πολλά αναμένεται να είναι και πρώτες κατοικίες οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πλειστηριασμοί εκατομμυρίων

Γεμάτος ο κατάλογος των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται ηλεκτρονικά από σήμερα, Τετάρτη 06.02.2019, μέχρι και το τέλος του 2019.

Στους 5.043 είναι οι πλειστηριασμοί έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα πλειστηριασμών με ημερομηνία διεξαγωγής έως το τέλος του 2019.

Από αυτούς, οι σαράντα αφορούν σε ξενοδοχειακές μονάδες ανά την Ελλάδα, οι 1379 σε κατοικίες, οι 123 σε επαγγελματικούς χώρους, οι 321 σε θέσεις πάρκινγκ, οι 377 σε καταστήματα, οι 204 σε γραφεία, οι 216 σε οικόπεδα, οι 400 σε αποθήκες, οι 150 σε βιομηχανικούς χώρους, οι 291 σε αγροτεμάχια.

Από το ηλεκτρονικό σφυρί δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα κινητά περιουσιακά στοιχεία όσων χρωστούν σε τράπεζες, Δημόσιο ή σε ιδιώτες. Οι πλειστηριασμοί που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα ανέρχονται στους 450.

Στη λίστα των πλειστηριασμών περιλαμβάνεται και πλήθος διαμερισμάτων μεσαίας ή μικρής αξίας, δηλαδή, κάτω των 100.000 ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων, όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες, δεν έχουν ανταποκριθεί σε προσπάθειες ρύθμισης της οφειλής, καθώς και μικρά ή μεγάλα καταστήματα ή εμπορικοί χώροι.

Ανάμεσά στους πλειστηριασμούς που θα γίνουν έως το τέλος του χρόνου, βρίσκονται και πολυτελείς βίλες και διαμερίσματα, πεντάστερα ξενοδοχεία και ακίνητα επωνύμων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις