Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Άρθρο – καταπέλτης στην Politico για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Άρθρο – καταπέλτης στην Politico για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σημερινό (4/3) δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Politico ασχολείται εκτενώς με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το άρθρο έχει τίτλο «Οι… εχθροί του Ερντογάν βρίσκουν καταφύγιο κοντά στο σπίτι». «Τούρκοι πολίτες που φεύγουν από τη χώρα τους βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο σε ένα μέρος που τους είχαν πει ότι τους μισούν: στην Ελλάδα», γράφει το Politico. Το δημοφιλές διαδικτυακό περιοδικό αναφέρεται […]

Σημερινό (4/3) δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Politico ασχολείται εκτενώς με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το άρθρο έχει τίτλο «Οι… εχθροί του Ερντογάν βρίσκουν καταφύγιο κοντά στο σπίτι». «Τούρκοι πολίτες που φεύγουν από τη χώρα τους βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο σε ένα μέρος που τους είχαν πει ότι τους μισούν: στην Ελλάδα», γράφει το Politico.

Το δημοφιλές διαδικτυακό περιοδικό αναφέρεται στη σχέση και τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, ενώ σχολιάζεται και η κλιμάκωση της κόντρας Αθήνας – Άγκυρας.

Διαβάστε ακόμα

Χαραντινάι σε Ερντογάν: «Να πάψετε να παρεμβαίνετε στα εσωτερικά του Κοσόβου»

Οι περισσότεροι από τους 2.000 Τούρκους πολίτες που έχουν καταφύγει στη χώρα μας είναι οπαδοί του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ως το… κεφάλι της απόπειρας του πραξικοπήματος εναντίον του.

Επιπλέον, μερικοί είναι ακαδημαϊκοί, αριστεροί ή Κούρδοι που διέφυγαν από το πογκρόμ που εξαπέλυσε η τουρκική κυβέρνηση κατά των αντιφρονούντων.

Παράλληλα, υπενθυμίζει την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, χαρακτηρίζοντας τη ως «κίνηση που ορισμένοι ερμήνευσαν ως αντίποινα της Άγκυρας για την άρνηση της Ελλάδας να παραδώσει τους οκτώ».

«Οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων κατά της έκδοσής τους στην Τουρκία μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ένα απρόσμενο καταφύγιο για Τούρκους πολίτες που διαφεύγουν από το πογκρόμ του Ερντογάν παρά τις παλιές και τωρινές εχθρότητες».

Διαβάστε ακόμα

Κατρούγκαλος: «Η Τουρκία δεν θα επιδιώξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο»

Το δημοσίευμα σημειώνει, επίσης, ότι οι αιτήσεις ασύλου από Τούρκους πολίτες στην Ελλάδα δεκαπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2016, καθώς τότε ήταν 180, ενώ πέρυσι 1.820!

«Η Τουμπά Γκιουβέν δεν περίμενε θερμή υποδοχή όταν αυτή κι η οικογένειά της διέσχισαν το ποτάμι που χωρίζει τις δύο χώρες λίγες εβδομάδες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Έχοντας μεγαλώσει στην Τουρκία είχε διδαχθεί ότι η Ελλάδα και ο λαός της ήταν εχθροί της. Αλλά προς έκπληξή της οι αστυνομικοί που συνάντησαν πέρα απ’ τα σύνορα τους συμπεριφέρθηκαν με καλοσύνη, δίνοντας σοκολάτες στα δύο μικρά παιδιά της και διαβεβαιώνοντάς τους ότι είναι ασφαλείς στην Ελλάδα».

Και συνεχίζει: «Ήταν πραγματικά ένα σοκ, είπε η Τουμπά πίνοντας καφέ στο νέο σπίτι της στη Θεσσαλονίκη. Στην Τουρκία η αστυνομία με χαρακτήριζε τρομοκράτισσα. Εδώ μας καλοδέχθηκαν και αυτό προκάλεσε μια επανάσταση στο μυαλό μου. Tον Φεβρουάριο, ενάμιση μήνα μετά την άφιξή τους εγκρίθηκε το αίτημα χορήγησης ασύλου. Εγκαθίστανται μόνιμα. Η εννιάχρονη κόρη τους πάει σε δημόσιο σχολείο κι όπως λέει με περηφάνια η Τουμπά, μιλά σχεδόν άπταιστα τα Ελληνικά».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις